Geen foto

Oudste bewijs van gebruik olijfolie gevonden in Galilea

In Galilea, Israel, zijn op potscherven 8000 jaar oude sporen van van olijfolie gevonden. Het is het oudste bewijs van het gebruik van olijfolie van Israël, en waarschijnlijk van het hele Middellandse-zeegebied.  De vondst werd tijdens het lichtfeest Chanoeka gepubliceerd in het tijdschrift Israel Journal of Plant Sciences.

8000 jaar oude potscherven

Bij werkzaamheden aan een snelweg vonden archeologen potscherven. Het archeologisch team besloot de potscherven te onderzoeken op organisch materiaal. Daaruit bleek dat de scherven maar liefst 8000 jaar oud waren. Ook bleek dat de potscherven sporen van olijfolie bevatten. Op basis daarvan concluderen de archeologen dat 8000 jaar geleden al olijfolie werd gebruikt.

Vergelijking met hedendaagse olijfolie

Uit onderzoek naar die olijfoliesporen bleek dat chemische structuur van de oliesporen erg leek op die van moderne olijfolie. Volgens de archeologen is dat een aanwijzing dat de olijfolie-industrie toen al op een hoog niveau was.

Deel van de mediterrane keuken

De vondst versterkt de theorie dat de olijfboom zo’n 8000 jaar geleden door mensen werd gecultiveerd. De onderzoekers vermoeden dat olijfolie daarmee een onderdeel werd van de mediterrane keuken, samen met graan en peulvruchten.

Chanoeka

Olijfolie speelt ook een grote rol in de Joodse cultuur. Tijdens het lichtfeest Chanoeka wordt herdacht dat tijdens de inwijding van de Joodse tempel in Jeruzalem nog slechts één kruik koosjere olijfolie over was om de menora te laten branden. Door een wonder brandde de olie maar liefst acht dagen. Dat was lang genoeg om een nieuwe voorraad olie te laten komen.

Bron: http://www.livescience.com/49175-olive-oil-israel-pottery.html

Afbeelding: מוחמד מוסא שהואן via Wikimedia Commons 

Meer lezen
Landen