Muurschildering van Egyptische god Osiris
Jl FilpoC, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
Osiris-beeldjes uit het oude Egypte ontdekt in Polen
In het dorpje Kluczkowice in Polen (zo,n 55 km ten westen van Lublin) hebben archeologen twee bronzen beeldjes uit het oude Egypte gevonden, die de god Osiris afbeelden. Daarnaast vonden de archeologen hier ook een ceremonieel zwaard en een beeldje van Bacchus, de Romeinse god van de wijn. Maar hoe kan het dat twee beeldjes uit het oude Egypte in Polen zijn begraven?
Een vondst uit het oude Egypte komt niet snel in Polen voor. Hierdoor was voor de archeologen in eerste instantie niet helemaal duidelijk hoe de beeldjes daar beland waren. Inmiddels hebben de onderzoekers echter een theorie: de beeldjes zijn niet in de oudheid begraven, maar pas veel later Op basis van 20e-eeuwse dagboeken concluderen de archeologen namelijk dat het hier om een vondst uit de privécollectie van de rijke familie Kleniewski. Deze familie adellijke landeigenaren woonde in een paleis in de buurt van Kluczkowice, tot de Duitse inval in de Tweede Wereldoorlog.
Memoires van Maria Kleniewska
Een lid van deze familie, Maria Kleniewska (1863-1947), beschrijft in haar dagboeken dat ze in 1904 een 4 maanden durend bezoek aan Egypte bracht en daar Caïro en Alexandrië bezocht. Dit was destijds een populaire bestemming voor rijke families. Maria kocht daar haar Osiris- en Bacchusbeeldjes, waarmee ze van plan was om haar collectie in haar huis uit te breiden.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
“We weten uit Maria Kleniewska’s memoires en correspondentie met het Archeologisch Staatsmuseum in Warschau dat ze van plan was een oudheidskamer te creëren in Kluczkowice, met artefacten die in de regio [Egypte] zijn ontdekt en tijdens de reis zijn gekocht" – aldus Dr. Łukasz Miechowicz, van het Instituut voor Archeologie en Volkenkunde van de Poolse Academie van Wetenschappen in Warschau aan Science in Poland.
Verborgen vondsten in het dorpje Kluczkowice
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942, dwong de Duitse bezetter de familie Kleniewska om hun paleis te verlaten, waarna de SS alle bezittingen in het slot voor zichzelf opeiste. De archeologen denken dat de familie de beeldjes ergens rond deze tijd heeft begraven, om ze uit handen van de SS te houden.
Omdat het zo’n bijzondere vondst is voor Polen, twijfelden onderzoekers in eerste instantie aan de authenticiteit van de beeldjes. Het Voivodeship Office for the Protection of Monuments in Lublin, heeft de beeldjes geverifieerd en dateert ze op het 1e millennium voor Christus. Op de beeldjes is Osiris te zien, voor de meeste mensen bekend als god van het dodenrijk en het hiernamaals.
Egyptische god Osiris
Eternal Space, CC0, via Wikimedia Commons
Er is ook een derde beeldje en een zwaard op de vindplaats ontdekt. Op het beeldje is de buste van Bacchus, de Romeinse god van wijn te zien. De god werd geassocieerd met onder andere wijn maken, vruchtbaarheid, feestvreugde, en theater. Het beeldje is wat minder oud dan de Osiris beeldjes, en dateert uit de 1e eeuw na Christus. Het Bacchus-buste maakte deel uit van een statief, dat lijkt op een soortgelijke ontdekking in de 18e eeuw nabij de Vesuvius in Italië.
De vierde vondst blijkt een rijkelijk versierd ceremonieel zwaard uit de 17e eeuw. Mogelijk was dit wapen een zogenaamde colichemarde was, een populair kort zwaard dat voor het eerst verscheen in 1680 en populair was aan koninklijke hoven in heel Europa.
Dr. Łukasz Miechowicz is zeer te spreken over deze vondst. ‘Het vinden van een deel van een waardevolle collectie die vele jaren geleden verloren is gegaan, van groot belang voor de wetenschap, culturele erfgoed en de ontwikkeling van het toerisme”, zo vertelt Miechowicz aan Heritage Daily.
De vondsten zullen verder onderzocht worden en vervolgens overgebracht om deel uit te maken van de collecties in het Nationaal Museum in Lublin.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!