Opgraving vroegmodern vrachtschip gestart in Dronten
Gedeputeerde Jaap Lodders en de locoburgemeester van gemeente Dronten, Peter van Bergen, hebben het startsein gegeven voor de IFMAF opgraving in Dronten. Van 4 t/m 28 augustus wordt aan de Rietweg een scheepswrak uit vermoedelijk het midden van de 17e eeuw opgegraven.
Verkenning & verloop
De opgraving van het wrak, dat in 1960 voor het eerst is vermeld en in 1989 uitgebreid is verkend, wordt uitgevoerd door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF). De opgraving in augustus vormt het eerste deel, in de zomer van 2015 wordt de opgraving verder hervat.
Pizza Calzone
Het wrak is een vrachtschip van ongeveer 20 meter lang en 7 meter breed. Het schip ligt als een soort pizza calzone opgevouwen in de landbouwgrond. Over het wrak heen ligt hout, dat waarschijnlijk van bakboordzijde komt. Er is nog geen jaarringdatering verricht en er zijn nog geen vondsten gedaan. Het wrak ligt hoog in de grond en na meerdere verkenningen is gebleken dat het hout in zeer slechte staat is. Om de kennis over dit wrak uit te breiden en het niet verloren te laten gaan, is besloten het wrak op te graven.
Publieksdag
Op zaterdag 23 augustus kan jong en oud de opgraving komen bekijken van 11.00 uur tot 16.00 uur. Het wrak zal dan goed zichtbaar zijn en iedereen kan vragen stellen aan de onderzoekers, studenten en amateurarcheologen. Ook kunnen liefhebbers verse biologisch geteelde groenten kopen van de eigenaars van het land waar de opgraving plaatsvindt *.
Volg de opgraving
Publiek kan deze scheepsopgraving volgen via Twitter (@Scheepswrakken) en de studenten die met deze opgraving ervaring opdoen, houden op de IFMAF Facebookpagina (Scheepsarcheologie-Flevoland) en de weblog van de IFMAF: http://ifmaffieldschool.blogspot.com hun wederwaardigheden bij.
IFMAF
De opgraving is in het kader van de IFMAF, een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze partijen hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken. De opgraving wordt uitgevoerd door archeologiestudenten van diverse universiteiten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en een team van medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land onder begeleiding van bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk en scheepsarcheoloog Laura Koehler. De studenten krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen.