Openbare verkoop archeologisch vondsten
Wat moet er gebeuren met de vondsten en de verzamelde informatie van archeologisch onderzoek wanneer de opdrachtgever niet betaalt? Archeologisch bedrijf 'Archeodienst', datmet dit terugkerende probleem te maken heeft start per september een ludieke actie.
Openbare verkoop
In een persbericht verkondigde Archeodienst dat ze door middel van een openbare verkoop van archeologische vondsten hopen dat er een discussie komt om het al jaren voortslepende probleem aan te pakken.
Oplossing?
De verstoorder betaalt, maar in de praktijk is die lang niet altijd geïnteresseerd in het eindresultaat. De gemeente, die in de meeste gevallen het verantwoordelijke bevoegde gezag is, neemt de taak van handhaven, volgens Archeodienst, nauwelijks op zich. Elk archeologisch bedrijf moet volgens de erfgoedwet aan regels voldoen. Zo moeten ze hun projecten binnen twee jaar uitwerken en overdragen aan het rijk. Er wordt daarbij niet gekeken of de initiatiefnemer van het archeologisch onderzoek betaald heeft of niet Archeodienst hoopt met alle betrokken partijen in discussie te kunnen gaan om zo tot een gezamenlijke oplossing te komen.