Ontpolderen Hedwige in strijd met Verdrag van Malta
Er zijn al tijden plannen om de Hertogin Hedwigepolder, een natuurgebied in Zeeuws-Vlaanderen, onder water te zetten. Hoewel hier al veel economische, ecologische en politieke discussies over opgelaaid zijn, wordt nu ook de cultuurhistorische waarde van de polderbodem aan het licht gebracht.
Dat stelt René Rottier vast in het Jaarboek 2011 van de Oudheidkundige Kring ‘De Vier Ambachten’. Volgens Rottier moet de bodem van de Hedwigepolder beschouwd worden als historisch archief van een deel van Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Bovendien zou het onder water zetten van de polder tegen het Verdrag van Malta uit 1992 indruisen. Dat Verdrag stelt namelijk dat archeologisch erfgoed in de bodem beschermt dient te worden.
In de polderklei zijn nog veel restanten van vroegere bebouwing en bewoning aanwezig, waaronder het voormalig kerkdorp Casuwele en het plaatsje Stappaert. Het onder water zetten van de polder zou betekenen dat die overblijfselen voor goed verloren zouden gaan voor nader onderzoek. Volgens Rottier zou het ontpolderen dan ook het cultuurhistorische erfgoed in gevaar brengen en dus niet toegestaan zijn.
Bewijs voor de archeologische resten zijn er genoeg. Rottier heeft dertig jaar terug een reeks foto’s gemaakt waarop de oude bebouwing in de polder duidelijk te zien zijn. Ook is het de bedoeling dat er binnenkort boringen worden gedaan om de exacte locatie van Casuwele te bepalen.
Het Jaarboek 2011 wordt zaterdagmiddag 26 november gepresenteerd in de Lieve in Hulst. De vijf auteurs van het boek geven dan een toelichting op hun bijdrage.
Bron: BN de Stem