Onderzoek in onbekende tempel van Hatsjepsoet
Een team van Poolse archeologen zijn in het zuiden van Egypte gestart met het onderzoeken van een tempel. Door middel van nieuwe technologie wordt een poging gedaan om beschadigde en vervaagde decoraties en inscripties weer zichtbaar te maken. Waarschijnlijk was de tempel oorspronkelijk van Hatsjepsoet – de bekendste vrouwelijke farao.
Expeditieleider Wojciech Ejsmond onthulde dat naast het gebruik van de nieuwe technieken het team ook wil zoeken naar objecten vanuit dezelfde periode. De vloer van de tempel in Gebelein ligt nu nog vol met puin.
De vrouw die koning werd
De tempel is gebouwd en voor het eerst versierd tijdens de vijftiende eeuw voor Christus. In alle waarschijnlijkheid is dit gebeurd tijdens de heerschappij van Hatsjepsoet. Er zijn fragmenten gevonden die verwijzen naar de naam van de koningin, zoals vrouwelijke woorden.
De tempel
De tempel zelf bestaat uit twee kamers die in de rotsen zijn uitgehakt. De tempel was bij de lokale autoriteiten al langer bekend, maar was nog niet eerder onderzocht. De slechte staat van de inscripties en andere decoratie had wellicht een te afschrikkend effect op andere onderzoekers. De nieuwe technieken zorgen ervoor dat er nu toch antwoorden gevonden kunnen worden.
Meerdere goden
Deze tempel is gewijd aan niet één god, maar twee. De eerste godheid is Hathor. Er zijn inscripties en afbeeldingen van haar gevonden op de muren in de tempel. De tweede god is echter niet duidelijk, omdat de afbeeldingen zijn verwijderd. Dit kan gedaan zijn tijdens de heerschappij van Achnaton, die een voorkeur had voor een bepaalde god en afbeeldingen van andere goden vernielde.
Opvallend
Het opvallende aan de tempel is het ontbreken van koninklijke namen. Het was gebruikelijk dat bouwers van een tempel hun naam lieten vereeuwigen op de muren. Het is mogelijk dat de naam van Hatsjepsoet wel degelijk op de muur heeft gestaan. Haar naam is echter na haar heerschappij stelselmatig verwijderd van al haar bouwwerken. De reden hierachter is nog steeds niet duidelijk. Wellicht kunnen de resultaten van deze tempel meer inzicht geven.
Bronnen
archaeology.org, 'Scholars examine ancient Egyptian temple at Gebelein'
scienceinpoland.pap.pl, 'Polish archaeologists discovered an unknown temple of Hatshepsut'
Afbeelding
Wikimedia Commons, ‘Temple of Hatshepsut’