Vondst

Romeinse rijk

Unsplash

Onderwaterarcheologen voeren restauratiewerkzaamheden uit aan gezonken Romeinse stad

Een onlangs herontdekt mozaïek in de verzonken Romeinse stad Baiae werd vorige week gerestaureerd door onderwaterarcheologen van de CSR Restauro Beni Culturali. De onderwaterarcheologen waren toen druk bezig met het verwijderen van aanslag op de tegels en het vervangen van ontbrekende stukjes mozaïek door gekleurde mortel die overeenkomt met de kleur van de originele tegels.

Romeinse stad Baiae

Baiae (gelegen aan de oever van de Golf van Napels in de huidige gemeente Bacoli in Italië.) was een Romeinse badplaats die bekendstond om zijn thermale baden. Het was vooral tijdens de 1e eeuw na Cjristus de favoriete zomerverblijfplaats van veel rijke en invloedrijke Romeinen. Door al dit hoge bezoek ontwikkelde Baiae zich tot een belangrijk politiek en cultureel centrum in het Romeinse Rijk. Keizers, senatoren en andere hoogwaardigheidsbekleders hadden hier hun buitenverblijven en hielden hier vaak hun vergaderingen en besprekingen. Het was ook een plek waar veel intriges en complotten plaatsvonden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Baiae was een bloeiende Romeinse stad die in de 8e eeuw na Christus werd verwoest door vulkanische activiteit. Het was toen echter geen Romeinse stad meer, aangezien het Romeinse rijk tot de 5e eeuw na Christus bestond. Een deel van de stad zonk daardoor in de zee en is nu een populaire duiklocatie voor archeologen en toeristen. Het gezonken deel van Baiae bevat veel overblijfselen van de oude stad, waaronder tempels, baden en villa's.

Restauratiewerkzaamheden aan mozaïek

Het gezonken mozaïek, bekend als het "mozaïek van de golven", 40 jaar geleden al voor het eerst ontdekt. Als gevolg van sedimentveranderingen op de zeebodem ging de locatie hierna echter verloren, tot het archeologische park Campi Flegrei in januari 2023 de herontdekking van het mozaïek bekendmaakte.

Het mozaïek zou deel hebben uitgemaakt van een gebouw met een hoge status in het Portus Julius-gebied van Baiae. Dat gebied werd vernoemd naar Paus Julius de derde (1487 – 1555 n.Chr.), die in de 16e eeuw een villa bouwde op de plaats van de oude Romeinse thermen. Vandaag de dag zijn er nog steeds overblijfselen van de oude Romeinse thermen te zien in het gebied.

De tegels beelden een patroon af van golven omringd door randen van roze en zwarte tesserae (de term voor de kleine vierhoekige plaatjes uit steen, keramiek, erts, lood, been, terracotta of glas, waarmee men onder andere mozaïekvloeren legde) op een witte achtergrond.

Het archeologische park Campi Flegrei wil ervoor zorgen dat het mozaïek een onderwaterattractie wordt nadat de restauratiewerkzaamheden zijn voltooid. Het park is een beschermd gebied dat in 2002 is opgericht, als een uniek voorbeeld in de Middellandse Zee van archeologische en natuurlijke bescherming onder water.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen