In januari verschijnt de nieuwe tv-serie Het water komt

In januari verschijnt de nieuwe tv-serie Het water komt

NTR

Nieuwe tv-serie over de Watersnoodramp: Het water komt

De Nederlandse geschiedenis en het water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nooit werd dat duidelijker dan tijdens de Watersnoodramp van 1953, toen de dijken doorbraken in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel. Grote delen van Zuidwest-Nederland kwamen onder water te staan en vele mensen verdronken. Komende januari brengt de NTR naar aanleiding van de 70ste herdenking van de Watersnoodramp een documentaireserie uit over deze ingrijpende gebeurtenis: Het water komt.

Nederland voert al sinds de middeleeuwen strijd tegen de zee. In de loop der eeuwen werden de dijken steeds verder versterkt, waardoor overstromingen vanuit zee vanaf de negentiende eeuw steeds zeldzamer werden. Toch was dit niet voldoende, zo bleek in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Door een combinatie van springtij en zware stormen braken de dijken op diverse plaatsen in Zuidwest-Nederland. Deze vloed richtte een enorme ravage aan: 1.836 mensen verdronken en meer dan 100.000 Nederlanders waren van het ene op het andere moment dakloos. Deze Watersnoodramp was een wake-up-call voor de regering: zo’n ramp mocht immers nooit meer gebeuren. Daarom werd besloten tot de bouw van de Deltawerken, die onze kust vandaag de dag nog steeds beschermen.

Over Het water komt

Komende januari vindt de 70ste herdenking van de Watersnoodramp plaats. Naar aanleiding hiervan brengt de NTR de vierdelige tv-serie Het water komt uit. Hierin gaat presentator Winfried Baijens (zelf opgegroeid in Zeeland) in op de impact van deze ramp op Nederland. Hoe heeft de Watersnoodramp kunnen gebeuren? Waarom werd er van tevoren niet tijdig op geanticipeerd? Welke lessen hebben we uit deze ramp getrokken, en hebben we er eigenlijk wel voldoende van geleerd? Aan de hand van archiefmateriaal en ooggetuigenverslagen krijgen we zo een indringend inkijkje in alle gebeurtenissen rondom de Watersnoodramp.

Met de podwalk app kan je langs 7 historische overstromingslocaties in Nederland wandelen

Met de podwalk app kan je langs 7 historische overstromingslocaties in Nederland wandelen

NTR

Wandelen langs de geschiedenis met de podwalk app

Tegelijk met de tv-serie, lanceert de NTR in samenwerking met de NOS ook de podwalk app Het water komt. Deze app bevat zeven GPS-gestuurde audiotours, waarin je tijdens historische waterwandelingen kennismaakt met de verhalen van steden en dorpen waar eerdere watersnoodrampen hebben plaatsgevonden. Want de Watersnoodramp van 1953 stond, helaas, niet op zichzelf; door de eeuwen heen hebben er tientallen grote overstromingen in ons land plaatsgevonden. Denk bijvoorbeeld aan de Sint-Elisabethsvloed van 1421, die zo zwaar was dat hij het Hollandse landschap permanent veranderde en resulteerde in de vorming van de Biesbosch. Vele plaatsen en regio’s hebben hierdoor hun eigen watersnoodverhaal. Via de podwalk app vertelt Winfried Baijens je deze verhalen op locatie.

De zeven waterwandelingen van de podwalk app lopen door deze plaatsen: Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen, Oude-Tonge en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan. Vanaf 2 januari 2022 kan je de app gratis downloaden in de App-store of Play-store.

Herdenking

Het water komt is niet het enige tv-programma dat stilstaat bij de 70ste herdenking van de Watersnoodramp. Op woensdag 1 februari staat de NOS stil bij deze ramp tijdens de herdenking 70 jaar na de Watersnoodramp, die op NPO 2 wordt uitgezonden. Daarnaast presenteert Herman van der Zandt van 30 januari t/m 6 februari dagelijks op NPO 1 het NOS Watersnoodjournaal.

Meer informatie

Meer lezen