Nieuwe technologie om proto-Elamitisch schrift te ontcijferen
Onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Southampton hebben het Reflectance Transformation Imaging (RTI) System for Ancient Documentary Artefacts ontwikkeld. Hiermee komen ze een stap dichterbij het ontcijferen van ’s werelds oudste (en ogenschijnlijk onontcijferbare) schrift.
Met het RTI maken ze beelden van historische documenten, onder meer van manuscripten die geschreven zijn in het proto-Elamitische schrift. Dit schrift werd in de regio van Iran gebruikt in 3.200 tot 3.000 voor Christus en is het oudste ontcijferbare schrift dat bekend is.
Met de beelden van het RTI proberen de onderzoekers het schrift te delen met geleerden over de hele wereld, in de hoop de code van het schrift te kraken. Hoewel het proto-Elamitische schrift overeenkomsten toont met Mesopotamische schrijfsystemen, zijn de symbolen van het proto-Elamitisch uniek en daardoor zeer ingewikkeld.
Daar komt bij dat er geen tweetalige teksten of lijsten met symbolen zijn om als referentiekader te gebruiken. Bovendien weten de geleerden niet hoe de taal gesproken werd, waardoor ze geen fonetische aanwijzingen hebben. Daar komt nu verandering in volgens dr. Jacob Dahl, manager van het Cuneiform Digital Library Initiative en lid van de faculteit van Oriëntale Onderzoeken aan de universiteit van Oxford.
“Ik heb gedurende de afgelopen tien jaar geprobeerd het proto-Elamitische schrift te ontcijferen, en ik denk dat we met deze nieuwe technologie eindelijk op het punt staan een doorbraak te maken,” aldus Dahl. De beelden van het RTI zijn beschikbaar op de Cuneiform Digital Library.
RTI
De technologie maakt een beeld van de documenten in een kamer met 76 lichten en een camera. Er wordt telkens één foto gemaakt met een individuele lamp die aanstaat. Na afloop worden de 76 verschillende belichte foto’s samengevoegd, zodat de onderzoeker het licht over het oppervlak van het document kan bewegen. Hieruit kunnen details gewonnen worden zoals nooit tevoren.
Bron: Past Horizons