Nieuw bewijs dat de mens uit Azië stamt
In Myanmar zijn door wetenschappers fossiele resten aangetroffen van een nieuwe primatensoort. De soort leefde ongeveer 37 miljoen jaar geleden en is gedoopt tot Afrasia djijidae. De ontdekking vormt een belangrijke schakel in de evolutie van de eerste anthropoïden; de groep waar onder meer mensapen en de mens toe behoren.
Wetenschappers zijn er lang vanuit gegaan dat onze voorouders in Afrika ontstonden, zich evolueerden en uiteindelijk de wereld bevolkten. De laatste jaren worden er echter regelmatig fossiele resten gevonden in Azië die deze theorie tegenspreken. De nieuwe theorie van de Aziatische oorsprong verklaart ook waarom wetenschappers jarenlang tevergeefs in Afrika zochten naar fossiele resten van de verre voorouders van de mens.
De nieuwe soort lijkt veel op de onlangs in Libië ontdekte soort Afrotarsius libycus, die rond dezelfde tijd leefde. De twee soorten waren beiden ongeveer net zo groot als het spookdier (zie foto) en wogen niet veel meer dan 3,5 kilo. Hun tanden suggereren dat de primaten vooral insecten aten. De gelijkenis tussen de twee soorten wijst erop dat de A. djijidae naar het noorden van Afrika is getrokken en zich daar ontwikkelde tot de A. libycus. “De Afrasia djijidae bewijst niet alleen dat anthropoïden in Azië ontstonden, maar maakt ook duidelijk ook wanneer onze voorouders naar Afrika gingen en zich daar evolueerden tot apen en mensen,” aldus onderzoeker Chris Beard.
De resultaten van het onderzoek naar de oorsprong van de mens is te lezen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Bron: Scientias