Salamander

Massagraf reuzensalamanders gevonden in Zuid-Portugal

SalamanderWetenschappers ontdekten in het zuiden van Portugal een massagraf met honderden uitgestorven reuzensalamanders. De tot nog toe onbekende soort kon wel twee meter lang worden en beschikte over honderden scherpe tanden.

Klimaatveranderingen 220 miljoen jaar geleden

Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh plaatsten een artikel met hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology. De gigantische amfibieën leefden zo’n 220 miljoen jaar geleden, aan het einde van het geologische tijdperk Trias. Vulkaanuitbarstingen en klimaatverandering leidden tot uitgedroogde rivieren, waardoor de dieren vermoedelijk uitstierven en de massagraven ontstonden.

Reuzensalamanders leken op krokodillen

De reuzensalamanders zijn verwant aan moderne salamanders, maar gedroegen zich allerminst zoals hun kleinere, tegenwoordige variant. Volgens de wetenschappers leken zij qua gedrag en uiterlijk meer op krokodillen: zij aten vissen, maar ook landdieren in de buurt van water, hun onder- en bovenkaak waren bijna plat en konden met enorme kracht dichtslaan wanneer zij een vis of ander dier te pakken hadden. Hun kop was erg groot in vergelijking met de rest van het lichaam en ook de bek van de salamander was van bovengemiddelde grootte. De beesten hadden honderden vlijmscherpe tanden. Onderzoekers vermoeden dat ook kleine dinosauriërs slachtoffer werden van het dier van autoformaat.

Primitieve amfibieën

De soort heeft de naam Metoposaurus Algarvensis gekregen en behoort toe aan een grotere groep van primitieve amfibieën die over grote gebieden van het supercontinent Pangaea verspreid waren ten tijde van uitsterving. Waarschijnlijk stonden zij hoog in de voedselketen, want sommige verwante soorten konden wel tien meter lang worden. Door de klimaatveranderingen stierven deze nog grotere exemplaren echter eerder uit, waardoor de ‘kleinere’ soortgenoten verder leefden.

In 2009 werden de overblijfselen in Zuid-Portugal ontdekt op een helling in een rotslaag van zo’n halve meter dik. Na meerdere jaren van onderzoek zijn nu de eerste resultaten bekendgemaakt. Het team hoopt door middel van giften de opgravingen op deze plek voort te kunnen zetten.

Bronnen

www.nu.nl

www.utsandiego.com

www.bbc.com

www.techtimes.com

www.telegraph.co.uk

Afbeelding

Door Lamptraveller (Eigen werk) [CC0], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's