Geen foto

Mammoetenkerkhof ontdekt in koolmijn Servië

Archeologen aan het werk op de Drmno site. Foto - Tanjug Archeologen hebben afgelopen dinsdag in de stad Kostolac in het oosten van Servië een mammoetenkerkhof aangetroffen. In totaal zijn op de ‘Drmno site’ de resten van zeven mammoeten aangetroffen, waarvan zes binnen een afstand van honderd meter van elkaar.

De archeologen waren aan het werk in de nabijgelegen stad Viminacium, toen zij werden ingelicht dat er een mammoetskelet was gevonden tijdens mijnwerkzaamheden. Door de hevige regenval van afgelopen maandag werd er een laag zand weggespoeld waardoor de resten van zes mammoeten bloot kwamen te liggen. De skeletten zijn waarschijnlijk van de steppemammoet. Deze mammoetsoort leefde in dit gebied van één miljoen tot 100.000 jaar geleden.

Miloš Milivojević van het Natuurhistorisch Museum in Belgrade vertelde dat de site is gelokaliseerd aan de vroegere delta van de prehistorische Morava rivier, een gebied dat tegenwoordig zeer vruchtbaar is. “Het is een zeldzame vondst van wereldwijde betekenis,” aldus Miomir Korac, projectleider in Viminacium. Hij zal samen met zijn team infraroodapparatuur gebruiken om een beter idee te krijgen van wat zich onder de grond in de koolmijn bevindt.

In Servië zijn al eerder prehistorische skeletten tevoorschijn gekomen. In 1996 werd bij een fabriek een mammoetskelet uit een latere periode aangetroffen. In 2009 kwamen op de huidige site al de resten van een mammoet aan het licht tijdens werkzaamheden in de mijn. “Toen dachten we dat de mammoet was verdronken in een moeras,” legt Korax uit. “De fossielen van de andere mammoeten lagen echter ruim tien meter hoger, waardoor er twee mogelijke verklaringen zijn. Er kan een catastrofe hebben plaatsgevonden, of het is een mammoetenkerkhof geweest.”

Bron: ABC News en B92

Meer lezen
Tijdvakken
Landen