Lucy niet de enige menselijke voorouder
Onderzoek heeft aangetoond dat de in 2009 aangetroffen voet van een menselijke voorouder niet tot dezelfde soort behoort als Lucy, de Australopithecus Afarensis. Wel leefde de nieuw ontdekte soort, net als Lucy, tussen drie en vier miljoen jaar geleden in het Ethiopische gebied Afar. Deze vondst maakt het verhaal rondom de evolutie van de mens complexer.
De gedeeltelijke voet werd in 2009 aangetroffen in het sediment rondom het afvoersysteem in Burtele, gelegen in de regio Afar in Ethiopië. De nieuwe soort wordt dan ook voorlopig de ‘Burtele Hominin’ genoemd, maar een defintieve naam moet nog vastgesteld worden. In het gebied waar de vondst gedaan is heerst momenteel een heet en droog klimaat, maar in de tijd van Lucy en Burtele Hominin was er waarschijnlijk natter en begroeider. Dit concludeerden wetenschappers op basis van de deltasporen in het sediment, de resultaten van een isotopenstudie en de variatie van fossiele dieren die nabij de site zijn gevonden.
De voet van de nieuwe soort bevat karakteristieken die Lucy niet bevat. Zo vertoont het lichaamsdeel aanwijzingen dat deze soort was aangepast aan het leven in bomen. Deze ontdekking maakt de studie naar de evolutie van de mens complexer. De transitie van het leven in bomen naar het leven op de grond en het lopen op twee benen is ingewikkelder dat voorheen werd aangenomen. Sommige soorten deden misschien beide. Het geeft aan dat er nog veel te leren is over de rol van voortbeweging in de evolutie van de mens.
Bronnen: Science20 en Heritage Daily