Dzjengis Khan (via wikimedia commons)

Leidt crowdsourcing naar het graf van Dzjengis Khan?

Dzjengis Khan (via wikimedia commons)Na achthonderd jaar is het nog steeds niet bekend waar het graf van de legendarische Mongoolse leider Dzjengis Khan ligt. Met de hulp van satellietbeelden en 10.000 vrijwilligers ging een team onderzoekers aan de slag. Het resultaat: 55 'archeologische anomalieën' in een zoekgebied van 6000 vierkante kilometer. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Onbekend Mongools erfgoed

Grote delen van het Mongoolse archeologische erfgoed liggen verspreid over de uitgestrekte steppen en zijn nauwelijks in kaart gebracht. Een van die nog niet in kaart gebrachten stukken erfgoed is het graf van Dzjengis Khan, dat nog altijd niet gevonden is. In een poging om het erfgoed beter in kaart te brengen verzamelden onderzoekers satellietbeeld van het onderzoeksgebied. Om die beelden te analyseren schakelden, geïnspireerd door successen in bijvoorbeeld de astronomie, ze de hulp van het grote publiek in.

Onbevooroordeeld op zoek naar Dzjengis Khan

Omdat niemand weet hoe het graf van Dzjengis Khan er uit zou moeten zien, was de hulp van het publiek extra aantrekkelijk. Omdat het grote publiek onbevooroordeeld is, heeft het publiek ook minder last van tunnelvisie in de zoektocht naar iets ongewoons op een foto. Daarnaast maakten vele handen licht werk voor de onderzoekers. Het immense onderzoeksgebied kon worden opgedeeld in behapbare stukken.

55 interessante locaties

Uiteindelijk liep het project 3,4 jaar. In die tijd bestudeerden de vrijwilligers de satellietbeelden op zoek naar ongewone zaken. Op basis van wat het publiek aan opvallende zaken registreerde, gingen de professionele onderzoekers het veld in. Plekken die door veel vrijwilligers gemarkeerd waren, werden onderzocht. Daarbij kwamen 55 belangrijke plekken aan het licht waar vondsten werden gedaan. Die vondsten varieerden van grafheuvels uit de bronstijd tot middeleeuwse fortificaties. Of hier ook het graf van Dzjengis Khan tussen zit, is nog niet bekend.

Crowdsourcing handig middel

De onderzoekers zijn echter al wel tevreden over de resultaten. Niet alleen zijn er interessante vondsten gedaan, volgens de onderzoekers bewijst het onderzoek ook dat crowdsourcing een handig middel kan zijn bij archeologisch onderzoek.

Bronnen:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0114046#s3

http://www.scientias.nl/duizenden-mensen-op-zoek-naar-graf-van-dzjengis-khan/

Afbeelding

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:YuanEmperorAlbumGenghisPortrait.jpg

Meer lezen
Tijdvakken
Landen