Keuzevrijheid in Romeinse Tijd blijkt uit begraafplaats Ostia
In de Italiaanse havenplaats Ostia is een bijzondere begraafplaats gevonden met verschillende soorten graven. Op de 2.700 jaar oude begraafplaats zijn zowel graven te vinden van mensen die begraven zijn als van mensen die gecremeerd zijn. De variatie aan graven is een duidelijke weerspiegeling van de keuzevrijheid en culturele diversiteit van de eeuwenoude havenstad.
Havenstad Ostia
Paola Germoni, leider van het archeologisch onderzoek naar de begraafplaats, geeft aan dat Ostia een zeer open en dynamische stad was. De begraafplaats is niet de eerste vondst die gedaan wordt in Ostia dit jaar. In april 2014 troffen archeologen stadsmuren aan waardoor bleek dat de stad zo’n 35% groter is geweest dan voorheen werd gedacht. Ostia werd in de zevende eeuw v.Chr. gesticht en had een grootte van 85 hectare.
Vondst begraafplaats
De begraafplaats werd aangetroffen in een park met een grootte van 15.000 vierkante meter in de buurt van een kasteel uit de Renaissance in Ostia. Alle graven behoren tot één uitgebreide familie. Er zijn ruim een dozijn tombes aangetroffen op de begraafplaats, waarvan een aantal zijn voorzien van tabletten met inscripties. De inscripties bestaan uit vloeken om plunderaars af te schrikken.
Door de variatie in begrafenisrites die gebruikt werden wordt duidelijk dat men in Ostia een vrije keus had om te besluiten wat er met zijn lichaam gedaan werd na het sterven. Deze vrije keuze verging toen het Christendom in het gebied verspreid werd en iedereen begraven diende te worden.
Bronnen