Is het Voynichmanuscript ontcijferd?
Het Voynichmanuscript werd in de 15e eeuw door een onbekende auteur geschreven. De 250 pagina’s perkament worden gezien als de heilige graal van de cryptografie omdat het nog nooit iemand is gelukt de code te ontcijferen. Tot februari 2014: een onderzoeker claimt dat hij de betekenis van een aantal woorden en tekeningen heeft ontdekt.
Mysterieuze inhoud
De tekst is geschreven met een veer, en bestaat uit 170.000 lettertekens. De precieze betekenis van de 35.000 woorden is al ruim vijfhonderd jaar een mysterie. Er lijkt echter sprake van een doorbraak in het onderzoek te zijn. Professor Stephan Bax van de Universiteit van Bedfordshire in Engeland stelt dat hij van veertien tekens de code heeft gekraakt. Met behulp van deze ontdekking is hij in staat een aantal woorden te vertalen. De onbekende auteur van het Voynichmanuscript zou onder meer schrijven over koriander en jeneverbessen.
Vergelijking met andere talen
Bax probeerde het manuscript te ontcijferen op dezelfde manier waarop wetenschappers de Egyptische hiërogliefen vertaalden. Hij vergeleek de tekens met woorden uit veel verschillende talen. Zo zag hij dat een woord naast de illustratie van een plant leek op het Latijnse woord ‘oror’, wat lijkt op het Arabische woord ‘a’ra’r’, wat jeneverbes betekent. Met behulp van dit woord kon hij andere tekens ontcijferen. Doordat hij met name vergelijkingen met het Grieks, Latijn en Arabisch heeft kunnen maken, denkt de onderzoeker dat het schrift uit West-Azië, de Kaukasus, komt.
Hoopvolle toekomst voor het manuscript
Ondanks deze recente ontdekking is het bewijs nog erg fragiel. Pas wanneer er meer tekens zijn ontcijferd, kunnen er grote stappen worden gezet om delen van het boek te vertalen. Bax hoopt in juni 2014 met een groep wetenschappers aan de hand van zijn methode aan het manuscript te kunnen werken. Daarnaast hoopt hij dat er zo snel mogelijk een geheel alfabet gevormd kan worden. De voorlopige resultaten heeft Bax op zijn website gepubliceerd.
Geschiedenis van Voynichmanuscript
Het bijzondere boek dankt zijn naam aan de Pools-Amerikaanse Wilfrid M. Voynich, een handelaar in antieke boeken. Hij ontving het manuscript in 1912 en lang wist men niet of het boek een grap, het werk van een helderziende, of wellicht zelfs een boodschap van aliens was. Het is tevens niet bekend waar het boek geschreven is. Professionele cryptografen ontdekten door de jaren heen dat het manuscript uit zes hoofdstukken bestond. Door de illustraties werd duidelijk dat het boek gaat over planten, astronomie, biologie, de kosmos, farmacie en recepten.
Bronnen
- Stephan Bax 'Voynich: the evidence'
- Live Science ‘10 Words in Mysterious Voynich Manuscript Decoded’
Lees ook eens het Archeologie Magazine! http://archeologieonline.nl/nieuws/meer-weten-over-archeologie-lees-archeologie-magazine