Geld voor archeologie: Tweede Kamer richt archeologiefonds op
Na een maandenlange lobby van archeologen heeft de Tweede Kamer op 3 december 2015 besloten een nationaal fonds voor archeologie in te stellen. Wanneer de vondsten van (inter)nationaal belang zijn, kan er aanspraak gedaan worden op het fonds. Dit omdat dan niet verwacht kan worden dat opdrachtgevers volledig voor de kosten opdraaien en daarmee de nationale archeologie het slachtoffer dreigt te worden. De Tweede Kamer stopt komend jaar in totaal 10 miljoen euro extra in de cultuur. Het geld voor het archeologiefonds maakt daar onderdeel van uit.
Reuvensdagen
Tijdens de Reuvensdagen, een jaarlijks archeologiecongres waar eind november 750 archeologen op af kwamen, werd de zorg gedeeld over het ontbreken van een archeologiefonds. Er werd een oproep gedaan aan alle aanwezigen om de lobby te ondersteunen.
Archeologiefonds
Voor 2016 is slechts een bedrag van € 250.000 gereserveerd. Hoe het archeologiefonds er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Het is aan het ministerie om dit uit te werken. Voor het verder vormgeven van het fonds denkt de beroepsgroep graag mee.
“Echt bijzondere ontdekkingen zoals een Neanderthaler jachtkamp, een Romeins of middeleeuws schip of een grafveld van de hunebedbouwers, zoals dit jaar in Dalfsen werd gevonden, verdienen nationale aandacht. Wij willen iedereen vertellen over deze vondsten en hun geschiedenis. Het begin is er nu. Wij gaan ons inzetten om dit fonds nog groter te krijgen,” vertelt Masja Parlevliet, gemeentelijk archeoloog en voorzitter van de stichting Reuvens.
Hoop voor Dalfsen
Aanleiding voor het archeologiefonds was de ontdekking van een groot grafveld uit de Steentijd in Oosterdalfsen, in de buurt van Dalfsen. De vondst is uniek omdat het gaat om het grootste grafveld dat ooit in West-Europa is gevonden. De gemeente Dalfsen beschikt over te weinig financiële middelen om de vondst te laten onderzoeken en te beheren.