Wijnmakerij

Wijnmakerij

Antiquity

Extravagant Romeins wijngoed in Rome blijkt amusementsplek voor elite

Archeologen hebben een bijzonder Romeins wijngoed gevonden even ten zuidoosten van Rome, in de Villa van de Quintilii. Dit complex onthult nieuwe inzichten in de culturele belangen van landbouw in de Romeinse tijd. De wijnmakerij bleek namelijk tevens te dienen als amusementsplek voor de rijke en machtige Romeinen, die vanuit speciale eetzalen in alle luxe konden toekijken hoe de slaven stonden te zwoegen.

Archeologen ontdekten het wijngoed per toeval in 2017, toen ze zochten naar de ingang van een renbaan bij Villa van de Quintilii. Volgens de onderzoekers werd in dit complex dagelijks wijn gemaakt voor de rijke inwoners Rome en misschien ook wel voor de keizer zelf.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 

De Villa van de Quintilii

De villa werd in de 2e eeuw n.Chr. gebouwd door twee broers, Sextus Quintilius Maximus en Sextus Quintilius Condianus. Het bestond uit een groot complex aan gebouwen, waaronder een badhuis en verschillende eetzalen. De villa behoorde later tot het keizerlijke landgoed. Keizer Commodus (161-192) wilde de villa namelijk zo graag in zijn bezit krijgen, dat hij in 182 beide broers ter dood liet brengen, waarna hij het complex overnam. Omdat de villa in Rome ligt en het luxueuze versieringen bevat, hebben onderzoekers het vermoeden dat de villa een grote rol in het keizerlijke leven heeft gespeeld. De villa werd tijdens de jaarlijkse wijnoogst mogelijk bezocht door het keizerlijke hof van Marcus Antonius Gordianus Pius (225 - 244), ook wel bekend als Gordianus III, die regeerde als Romeinse keizer van 238 tot 244. De villa verviel in de middeleeuwen tot een ruïne en raakte uiteindelijk onder de grond verscholen. Tegenwoordig is de villa deel uitgegraven en een bekende toeristische trekpleister geworden.

Opgravingen

Tijdens de opgravingen legden de archeologen complex systeem van kamers en kanalen bloot. Het systeem diende in de Romeinse tijd voor de productie en opslag van wijn. Volgens de onderzoekers werd het hele proces van wijn maken gestart in een zaal bekleed met duurrood marmeren vloeren, wat erg ongebruikelijk is voor een werkplaats, aangezien marmeren vloeren erg glad zijn.

marmeren vloeren

Marmeren vloeren

Antiquity

Al eerder vonden onderzoekers twee grote persen en een fonteinachtig systeem waardoor wijn naar opslagpotten in de kelder stroomde. Ook dit productiesysteem was gemaakt van marmer. Het vele marmergebruik wijst erop dat het productieproces er in deze wijnmakerij veel uitbundiger aan toe ging dan normaal. De onderzoekers vermoeden daarom dat het vermaken van de gasten hier belangrijker was dan de wijnproductie zelf.

Wijnproductie als vermaak

De kamers rondom de wijnmakerij werden waarschijnlijk door de keizer en zijn gevolg gebruikt om te dineren, terwijl ze toekeken hoe de wijn werd gemaakt. Iedere kamer bestond uit een wijd open ingang waardoor je goed zicht had op hoe de slaven de druiven fijnstampten.

de villa

De villa

Antiquity

"Agrarische arbeid werd geromantiseerd door de heersende klassen van veel culturen uit de oudheid, vooral omdat het vaak de bron was van zowel hun rijkdom als status. De opgravingen in de Villa van de Quintilii onthullen ons hoe de Romeinse elites de jaarlijkse wijnoogst heruitvonden als een "theatrale" uitvoering, waarbij de ervaring van degenen die observeerden belangrijker was dan de praktische behoeften van de werklieden’’, aldus Hoofdauteur dr. Emlyn Dodd aan Heritage Daily.

Volgens haar zou de wijnmakerij een enorm spektakel zijn geweest voor de toeschouwers. Zo stroomde er wijn door kanalen van duur wit marmer, en werd de wijn ook uit spectaculaire fonteinen gespoten. Ook werden de gasten getrakteerd op muziek en ander vertier, terwijl de werklieden op de achtergrond verder zwoegden.

Invoering van de wijnbouw

De wijnbouw, en landbouw in bredere zin, stond centraal in het leven van de elite in veel oude mediterrane samenlevingen. Wijn speelde bijvoorbeeld ook al een belangrijke rol in het ceremoniële leven van het oude Egypte. Een van de eerste heersers, Farao Serket, kreeg rond 3150 v.Chr. al wijn als grafgeschenk. Later raakte Romeinse keizerlijke familie gefascineerd door het theater van de wijnproductie. Dit komt tot uiting in literatuur uit de oudheid.

De ontdekking van het wijngoed bij Rome kan volgens onderzoekers onze kennis vergroten van de korte heerschappij van keizer Gordianus III. Ook zijn zowel de decoraties als de mate van luxe ongekend voor een Romeins wijngoed, wat de vondst extra bijzonder maakt.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 

Meer lezen
Landen
Thema's