Experts geven aan dat dinosauriërs niet hadden hoeven uitsterven
Dinosaurussen zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven na een planetoïde-inslag, maar recent onderzoek toont aan dat dit niet per definitie fataal had hoeven zijn voor de dinosauriërs. Volgens een team dinosaurusexperts was het stomweg een kwestie van ‘wrong place, wrong time’.
Internationaal onderzoek door dinosaurusexperts
Elf dinosaurusexperts uit de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië hebben een onderzoek uitgevoerd naar het uitsterven van de dinosauriërs. Uit hun onderzoek blijkt onder andere dat de dinosauruspopulatie al aan het afnemen was voor de inslag van de planetoïde 66 miljoen jaar geleden. Dit betekent echter niet dat de dieren hoe dan ook uitgestorven waren.
Verzwakte populatie dinosaurussen
De planetoïde-inslag zorgde voor een verhoging van de zeespiegel en veel vulkanische activiteit. Omdat de dinosauruspopulatie in deze periode al drastisch was verminderd, zorgde de inslag ervoor dat de diersoorten uitstierven. Steve Brusatte, verbonden aan de Universiteit van Edingburgh, geeft aan dat de dinosauriërs hoogstwaarschijnlijk niet waren uitgestorven als de planetoïde vijf miljoen jaar eerder was ingeslagen. In die tijd was de dinosauruspopulatie namelijk groter, sterker en meer divers en was er dus meer kans geweest dat een aantal soorten het hadden overleefd.
Wat als de dino’s het hadden overleefd?
De experts hebben verschillende meningen over hoe de dinosaurussen zich zouden hebben ontwikkeld als ze niet waren uitgestorven. Brusatte is van mening dat het mogelijk is dat de dinosauriërs zich verder zouden hebben ontwikkeld. Collega’s van Brusatte denken dat de dieren sowieso zouden zijn uitgestorven nadat de mens wapens had ontwikkeld.
Bronnen