Geen foto

Eerste dinosaurus fossielen in Saoedi-Arabië ontdekt

Alamosaurus, Titanosauria Beeld door Bogdanov

 

Op het Arabische schiereiland zijn voor het eerst fossielen van dinosauriërs aangetroffen.

Adaffa Formatie

De fossielen werden aangetroffen in de Adaffa Formatie in het noorden van Saoedi-Arabië. De formatie is een afzetting van zandsteen en conglomeraat en deze is ontstaan door de stroom van rivieren tijdens het Krijttijdperk. Saoedi-Arabië en Afrika waren op dat moment nog verbonden en in tegenstelling tot het huidige woestijnklimaat had het land veel begroeiing. 

Unieke vondst

Het onderzoek werd uitgevoerd door paleobioloog Benjamin Kear die verbonden is aan de Uppsala Universiteit in Zweden. Kear heeft eerder onderzoek gedaan in Saoedi-Arabië en daarbij enkele resten aangetroffen. Wat de recente vondst echter uniek maakt is het feit dat dit de eerste geïdentificeerde fossielen zijn die op het Arabische schiereiland zijn aangetroffen.  

De 72 miljoen jaar oude fossielen zijn resten van de plantenetende Titanosaurus en van een soort dat behoort tot vleesetende theropoden. De onderzoekers troffen elf rugwervels en twee tanden aan. De rugwervels behoren tot dezelfde dinosauriër: een Titanosaurus. Van de tanden is dit lastiger te bepalen aangezien deze niet meer vastzitten aan de kaak. De tanden zijn in ieder geval van dezelfde soort (een therope dinosauriër) en waarschijnlijk ook van dezelfde dinosaurus.

Toekomst

Het onderzoek geeft meer inzicht in de geografische strekking van het leefgebied van de dinosauriërs. Bovendien is door deze vondst Saoedi-Arabië interessanter geworden voor toekomstig archeologisch onderzoek. Kear noemt de vondst zelfs ‘het topje van de ijsberg’.

Bron:

Livescience.com

Nature.com

Plosone.org

Meer lezen
Tijdvakken