Geen foto

Eén van de oudste slingeruurwerken ter wereld ontdekt in Utrecht

Het slingeruurwerk werd nu pas gevonden omdat het in een verkeerde doos zat.In het depot van het Universiteitsmuseum Utrecht is een slingeruurwerk gevonden die dateert uit 1657, hetzelfde jaar waarin de uitvinder van het slingeruurwerk, Christiaan Huygens, patent verkreeg over de uitvinding. Het één van de oudste slingeruurwerken ter wereld.

Het uurwerk werd nu pas gevonden, omdat het verpakt zat in een ‘niet origineel’ kastje. Bovendien was het signatuurplaatje nep. De vondst van het uurwerk werd gisteren bekend gemaakt door het Teylers Museum in Haarlem. In het museum werd het symposium Going Dutch gehouden toen de klok werd gevonden.

Het slingeruurwerk maakt gebruik van gewichtsaandrijving in plaats van veeraandrijving. Van de gewicht aangedreven slingerklokken was nog geen Nederlands exemplaar uit die tijd bekend. Het wordt gedacht dat het uurwerk door klokkenmaker Salomon Coster is gemaakt, ten behoeve van natuur- en sterrenkundige Christiaan Huygens.

"Slingerklokken met gewichtsaandrijving werden, voor zover tot nu toe bekend, in dezelfde periode ontwikkeld als die met veeraandrijving, en hoewel uit de brieven van Huygens blijkt dat zij door Nederlandse makers gemaakt moeten zijn, zijn er alleen exemplaren van de beroemde Franse klokkenmaker Thuret bekend. Daarin komt nu verandering," aldus het Teylers Museum.

De klok is tot en met 4 december te zien in het Museum van het Nederlandse Uurwerk in Zaandam.

Bron: Utrecht nieuws

Meer lezen
Tijdvakken
Landen