Munt uit het oude kalifaat van de Fatamiden

Duikers vinden enorme duizend jaar oude muntschat in Israël

Munt uit het oude kalifaat van de FatamidenHobbyduikers zijn voor de kust van Israël op een enorme goudschat gestuit. De leden van de lokale duikersvereniging zagen iets glimmen op de bodem van de zee, maar dachten in eerste instantie dat het om nepgeld ging. Toen ze de munten beter bekeken bleek de schat van onschatbare waarde te zijn.

Grootste muntschat van Israël

De goudschat bestaat uit tweeduizend munten en werd gevonden in de oude Romeinse haven van de kuststad Caesarea. De munten lagen al zo’n duizend jaar op de bodem van de zee en zijn waarschijnlijk door zeestromen bloot komen te liggen. Volgens de Oudheidkundige Dienst van Israël gaat het om de grootste muntschat ooit gevonden in het land.

Oude kalifaat van de Fatamiden

De meeste goudstukken zijn afkomstig uit het oude kalifaat van de Fatamiden – een sjiitisch moslimrijk dat tussen 900 en 1100 grote invloed uitoefende in Noord-Afrika en het Midden-Oosten – en zijn geslagen door de kaliefen Abu Ali al-Mansur al-Hakim en zijn zoon Abu Hashim Ali al-Zahir. Zij regeerden in de elfde eeuw samen over het rijk. Van al deze verschillende soorten munten werd de oudste geslagen in Palermo in Sicilië ergens na het jaar 850.

Belasting, salaris of handelswaar?

Waar de betaalstukken voor werden gebruikt is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk waren de munten belastingen die met een schip onderweg waren naar het regeringscentrum van Egypte, alvorens deze met het schip naar de bodem zonken. Daarnaast kon het geld ook bedoeld zijn voor de betaling van de garnizoenen in Caesarea. Een laatste mogelijkheid is dat de muntstukken toebehoorden aan een rijke handelaar.

Goede staat & bijtsporen

De oude munten zijn - ondanks dat zij duizend jaar onder het water hebben gelegen - in uitzonderlijk goede staat en hoefden nauwelijks schoongemaakt te worden. Een aantal muntstukken zijnverbogen en vertonen bijtsporen. Waarschijnlijk heeft de vroegere eigenaar zo de echtheid ervan getest. De komende weken zal de vindplaats verder worden onderzocht.


Bronnen

www.nos.nl

www.nieuwsblad.be

www.deredactie.be

www.demorgen.be

www.standaard.be

Afbeeldingen

I, Sailko [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) undefined CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen