Rotsschildering Bulgarije

DNA-onderzoek zonder fossielen mogelijk

Rotsschildering BulgarijeEen team van internationale wetenschappers heeft een manier gevonden om DNA-onderzoek te doen naar Neanderthalers en ander prehistorisch leven, zonder dat daar fysieke resten voor nodig zijn. Onderzoek naar de evolutionaire geschiedenis van de mens raakt hierdoor in een stroomversnelling.

DNA-onderzoek in grotten

De wetenschappers hebben ontdekt dat ze door middel van een aangepaste methode om DNA van planten en dieren te herkennen, nu ook menselijk DNA kunnen herkennen. Het DNA wordt hierbij niet uit overblijfselen van de lichamen, maar uit de grond waarvan we weten dat er mensen hebben op geleefd. Hierdoor kan worden bekeken welke soorten mensen en dieren grotten hebben bewoond zonder dat er ergens resten gevonden hoeven te worden. Dit is een enorme uitkomst voor de wetenschap, aangezien menselijke resten uit de prehistorie zeer zeldzaam zijn.


Hoe het DNA-onderzoek werkt

De wetenschappers focussen zich bij het onderzoek op een bepaald type DNA dat wordt doorgegeven via de moederlijke DNA-lijn. Hierdoor kan makkelijker worden vastgesteld in hoeverre menselijke soorten met elkaar verwant zijn. Door het analyseren van moleculen konden de wetenschappers het oeroude genetische materiaal los zien van materiaal dat er in de tussentijd bij is gekomen.


Het DNA-onderzoek in Europa en Rusland

In verschillende grotten in Rusland hebben de onderzoekers sporen gevonden van onder andere de uitgestorven mammoet, grothyena en wollig neushoorn. Ook werden er sporen gevonden van een menselijke soort waar we nog niet zo veel vanaf weten, de Homo Denisova. Van deze mysterieuze menssoort worden genetische sporen teruggevonden in het DNA van bijvoorbeeld Aboriginals. Dankzij deze nieuwe manier om DNA te onderzoeken kan in principe in iedere grot waarvan wordt vermoed dat er mensen hebben gewoond worden onderzocht.

Bronnen:

Telegraph.co.uk: Prehistoric Human DNA is found in caves..

NYtimes.com: No Bones About it

Afbeelding:

Flickr.com: via Klearchos Kapoutsis

Meer lezen
Tijdvakken