Stichting Strandwal roept mensen op archeologisch onderzoek te doen

Crowdfunding en oproep voor archeologische zoektocht Schans Lemmen

 Stichting Strandwal wil een archeologische zoektocht naar de Schans Lammen opzetten.  Om bij te dragen aan de kosten van het onderzoek organiseert de stichting een crowdfunding. De stichting  roept Leidenaren op de vindplaats van het overwinningssymbool van Leiden te  helpen opsporen.

 

Met de crowdfunding hoopt de stichting dat onder andere de benodigde onderzoeksapparatuur en professionele archeologen kunnen worden bekostigd. De Stichting, bestaande uit drie mensen die vlak bij de Schans werken, vindt het onbegrijpelijk dat de Schans nog nooit is gevonden. Volgens de stichting is het vijf voor twaalf, want de aanleg van de Rijnlandroute, een wegverbinding die mogelijk door het onderzoeksterrein loopt, zorgt ervoor dat archeologisch onderzoek onmogelijk wordt.

Leidens ontzet

Tijdens het eerste beleg van 1573 tot 1574 werd Leiden belegerd door Spaanse troepen. De Watergeuzen zetten de omgeving onder water en versloegen op deze manier de machtige Spanjaarden. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 werd Leiden ontzet. De Watergeuzen brachten haring en wittebrood naar de verhongerde Leidenaren. Op diezelfde dag op het slagveld bij Schans Lammen, een verdedigingswerk van het Spaanse leger, een warme pot hutspot gevonden. Het wordt tegenwoordig als hét overwinningssymbool van de watergeuzen gezien. De vindplaats van de maaltijd is echter nog altijd onbekend. De stichting sluit niet uit door archeologisch onderzoek alsnog meer bekend wordt over de Schans Lammen.

 

Kopie van nootmunt

Vrijwilligers die zich opgeven, kunnen een kopie van een papieren nootmunt uit de Spaanse bezetting ontvangen. De crowdfunding startte 19 augustus en loopt nog tot 16 september. Stichting  Strandwal  hoopt begin oktober duidelijkheid te kunnen geven over wanneer het onderzoek kan beginnen.

Afbeelding: Wikimedia Commons: Beleg van Leiden

By A.L. Boon (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Bronnen:

Laskenhal.nl: Leidens beleg en ontzet

Absolutefacts.nl: Beleg van Leiden 

Rijksmuseum.nl: oorlogsgeweld in de Nederlanden

Meer lezen
Tijdvakken
Landen