Botten van Johannes de Doper in deeltjesversneller onderzocht

Wetenschappers in Oxford hebben een bijzonder experiment gedaan; ze hebben de vermeende botten van Johannes de Doper onderzocht in een deeltjesversneller. Hiermee kan onderzocht worden hoe oud de resten precies zijn.

Resten in een deeltjesversneller

Door zo precies mogelijk te onderzoeken hoe oud een gevonden voorwerp is, kunnen geruchten over de herkomst van het voorwerp bevestigd of ontkracht worden. Meerdere kerken claimen namelijk dat zij de resten van Johannes de Doper in hun bezit hebben. Het onderzoeksteam van de universiteit van Oxford - ook wel het ‘Da Vinci Code-team’ gedoopt (omdat ze via de meest recente technieken oude relikwieën onderzoeken) – hoorde van een kerk in Bulgarije dat zij resten bezaten die van één persoon geweest zijn en uit de tijd van Johannes de Doper komen. Dit kan in een deeltjesversneller onderzocht worden, waarmee het C-14 atoom ontleed kan worden. Met dit atoom kan onderzocht worden hoe oud bepaalde resten zijn.

Johannes de Doper

Johannes de Doper wordt ook wel gezien als de ‘voorloper’ van Jezus, de man die Jezus bekend zou maken én de man die hem zou dopen. Of veel oosterse afbeeldingen van Johannes de Doper staat ‘prodromos’, wat ‘voorloper’ betekent. De geboorte van Johannes de Doper wordt gevierd op 24 juni, en wordt dus zes maanden eerder gevierd dan de geboorte van Jezus.

Bronnen

nos.nl

www.heiligen.net

Afbeelding

Wikimedia Commons, 'Maria with Child, John the Baptist and Saint Clare', RIjksmuseum Amsterdam

Meer lezen
Tijdvakken
Landen