Archeologische vindplaats Afghanistan bedreigd
Archeologen hebben overblijfselen van verschillende kloosters uit de eerste tot de zevende eeuw opgegraven bij Mes Aynak in Afghanistan, vijfendertig kilometer ten zuiden van Kabul. Onder de archeologische vindplaats ligt echter een rijke kopermijn, welke Afghanistan in 2008 voor drie miljard dollar aan een Chinees mijnbedrijf heeft verkocht.
In 2009 begonnen archeologen met zoeken naar archeologische overblijfselen in het gebied van Mes Aynak. Vorige week vonden zij voor het eerst verschillende sieraden in dit gebied. Zo werden er kleine gouden bollen, versierd met gouden kraaltjes gevonden, naast gouden schalen, tulpvormige hangers en rode edelstenen. Daarnaast werd er een koperen broche en twee koperen haarspelden, versierd met goud, gevonden.
Eerder werden er in Mes Aynak al drie boeddhistische kloosters ontdekt. Bij deze kloosters vonden de archeologen een eeuwenoude kopermijn, gevuld met standbeelden, munten, reliëfs en muurschilderingen. De kloosters werden gesticht tijdens het rijk van de Kushan dat vanaf de eerste eeuw in dit gebied lag en werden verlaten toen de islam het gebied veroverde in de zevende eeuw.
‘De vondsten tonen aan dat de inwoners van de kloosters zeer rijk waren’, stelt Hans Curvers die de leiding heeft over het project. ‘Dit is echter niet verrassend als je woont bij de mijnen waar de Kushan hun voornaamste financiële middelen vandaan haalden.’ De vondsten zijn echter een last voor Afghanistan. De investering van de Chinese maatschappij die de kopermijn wil gaan exploiteren is de grootste buitenlandse investering ooit in Afghanistan. De Afghaanse regering hoopt 350 miljoen per jaar aan de mijn te gaan verdienen.
De vice-minister van Cultuur in Afghanistan hoopt dat de kloosters stuk voor stuk verplaatst kunnen worden naar een museum in de buurt. Hierdoor kan deze belangrijke archeologische vondst bewaard blijven en kan Afghanistan geld verdienen aan de kopermijn. De vice-minister van Mijnbouw hoopt dat met de exploitatie van de mijn in 2014 begonnen kan worden.
(Bron: www.scotsman.com)