Rouge is al een eeuwenoude vorm van make-up. Foto ter illustratie.

Rouge is al een eeuwenoude vorm van make-up. Foto ter illustratie.

Kanko, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

2.000 jaar oude Romeinse make-up opgegraven in Turkije

Romeinse vrouwen hielden van felroze oogschaduw. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek in de antieke stad Aizanoi in het westen van Turkije. De archeologen hebben hier 2.000 jaar oude ruïnes van Romeinse winkels opgegraven waaronder restanten van parfum, make-up en sieraden.

Tekst: Giuseppe Boccucci

Romeinse cosmetica

Archeoloog Gokhan Coskun heeft bevestigd dat het gaat om cosmetische producten die zijn gebruikt door Romeinse vrouwen. Opvallend zijn de brokken pigment die werden gebruikt als oogschaduw of rouge. Het grootste deel van deze brokjes zijn enkele millimeters groot en hebben diverse tinten rood en roze. Ook zijn er bij deze make-up ook een hoop oesterschelpen in de grond aangetroffen. In deze schelpen werd in de Romeinse tijd de make-up geplaatst zodat het makkelijker gebruikt kon worden. Tenslotte zijn er ook kralen aangetroffen waarmee in de derde eeuw sieraden zoals kettingen werden gemaakt.

Een zilveren replica van een make-upschelp met barnstenen stokken. Vondst uit de tweede eeuw.

Een zilveren replica van een make-upschelp met barnstenen stokken. Vondst uit de tweede eeuw.

Palazzo Massimo alle Terme (Roma), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


In de bergen van Anatolië

De ruïnes van Aizanoi bevinden zich in de bergen van de provincie Küthaya in West-Turkije. Het complex staat bekend om zijn goed bewaarde Griekse tempel van de oppergod Zeus en staat op de nominatie om op de UNESCO-werelderfgoedlijst te komen. De bloeiende, van oorsprong Griekse, stad werd halverwege de tweede eeuw onderdeel van het Romeinse Rijk. De stad werd economisch steeds belangrijker en dat bleef onveranderd onder het Byzantijnse rijk. 

Beeltenis van Zeus met op de achtergrond de tempel van Zeus in Aizanoi.

Beeltenis van Zeus met op de achtergrond de tempel van Zeus in Aizanoi.

Konevi, via Pixabay.

Een herontdekt economisch hart 

Na de zevende eeuw raakte de stad in verval. In de elfde eeuw bouwden de Seldjoeken nog een fort op de plek van Aizanoi, maar daarna wordt er niets meer van de stad vernomen. Na 1970 zijn er opgravingen gedaan door Duitse archeologen. Sindsdien zijn er onder meer bruggen, badhuizen, een theater, een stadion en een handelsgebouw opgegraven. Het overgrote deel van de opgegraven gebouwen is afkomstig uit de derde eeuw, hoewel er ook archeologisch bewijs is gevondendat er rond 3000 voor Christus al mensen leefden op de plek van Aizanoi. 
 

Meer lezen