Egyptian Ministry of Tourism and Antiquitie

Egyptian Ministry of Tourism and Antiquitie

Egyptian Ministry of Tourism and Antiquitie

1.900 jaar oud Boeddhabeeld gevonden in Oudegyptische havenstad

In de oude Egyptische havenstad Berenike, aan de kust van de Rode Zee, hebben archeologen een Boeddhabeeld ontdekt van 1900 jaar oud. Op basis van verschillende details denken de onderzoekers dat het rond de tweede eeuw na Christus in Alexandrië is gemaakt 

Het gevonden Boeddhabeeldje is 71 centimeter groot en stamt uit 90-140 na Christus. In die periode beheerste het Romeinse Rijk Egypte, en werd er veel handel tussen Egypte en India gedreven. Schepen vanuit India brachten onder andere ivoor, peper en textiel naar Egypte.

Berenike

Berenike had een belangrijke positie als havenstad in die tijd. Deze stad aan de Egyptische oostkust werd in de 3e eeuw voor Christus gesticht en was een belangrijk knooppunt voor de handel met India en Arabië. Berenike stond vooral bekend om zijn handel in specerijen, edelstenen en andere luxegoederen. Daarnaast diende de stad als een belangrijke militaire basis. Vanaf de derde eeuw verloor de stad echter zijn belang, en in de zesde eeuw werd ze uiteindelijk verlaten. Vandaag de dag is Berenike een belangrijke historische en archeologische vindplaats én een populaire toeristische bestemming.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 

Gevonden Boeddhabeeld

Volgens vertegenwoordigers van het Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden toont het beeld een Boeddha aan die staat en delen van zijn gewaad in zijn linkerhand houdt. Achter hem wordt een halo (een term die wordt gebruikt als de verzamelnaam voor lichtverschijnselen die aan de hemel staan) getoond met zonlicht dat naar beneden straalt. Steven Sidebotham, een geschiedenisprofessor aan de Universiteit van Delaware en mededirecteur van het Berenike-project, liet weten: “Het is mogelijk dat het Boeddhabeeld lokaal is gemaakt door mensen uit Zuid-Azië en later via handelaren is meegenomen naar Egypte.” Door vele handel die Egypte toentertijd met India dreef is dat een zeer aannemelijke gedachte.

Sanskriet inscriptie

Vlak bij het beeld werd ook een aparte inscriptie in het Sanskriet ontdekt. Het Sanskriet een Indo-Arische taal die oorspronkelijk werd gesproken in het noorden van India, en die tegenwoordig geldt als dé taal van de grote klassieke literatuur van India. Sanskriet-inscripties bevatten dan ook vaak belangrijke historische en religieuze informatie, en werden gebruikt om verschillende soorten documenten en teksten vast te leggen, zoals wetten, edicten, poëzie en religieuze geschriften.

Egyptian Ministry of Tourism and Antiquitie

Egyptian Ministry of Tourism and Antiquitie

Egyptian Ministry of Tourism and Antiquitie

“Hoewel de inscriptie in het Sanskriet beschadigd is, lijkt het een of andere vorm van inwijding te zijn en dateert het uit de tijd van de Romeinse keizer Marcus Julius Philippus (beter bekend als "Filips de Arabier"), die regeerde van 244 tot 249 na Christus”, aldus Sidebotham.

De bijbehorende inscriptie is van belangrijke waarde omdat “de nieuwe inscriptie in het Sanskriet en de bijbehorende vondsten duidelijk laten zien dat er een gevestigde Indiase koopmansgemeenschap was, in plaats van alleen maar passerende handelaren”, aldus Richard Salomon, emeritus-hoogleraar Sanskriet aan de Universiteit van Washington in Seattle, aan LiveScience. Daarnaast geeft de ontdekking van het beeldje aan dat sommige leden van de Indiase gemeenschap in Egypte boeddhisten waren.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 

Meer lezen
Landen
Thema's