1.600 jaar oude glasovens ontdekt in Israël
De Israëlische Oudheden Autoriteit (IAA) heeft een bijzondere archeologische ontdekking gedaan tijdens een opgraving voorafgaand aan de bouw van een weg. Tijdens de opgraving werden de restanten van de oudste ovens in Israël gevonden. In deze ovens werden commerciële hoeveelheden ruw glas geproduceerd. Deze ovens, 1.600 jaar oud, impliceren dat Israël één van de belangrijkste centra voor glasproductie was in de Oudheid.
Uitstekend zand
De ovens dienden voor het gehele Romeinse Rijk volgens de IAA. “We weten van historische bronnen uit de Romeinse tijd dat de Vallei van Akko bekend stond om zijn uitstekende kwaliteit van zand dat daar gelegen was en zeer geschikt was voor het produceren van glas”, zei Yael Gorin-Rosen, de hoofdwaarnemer van de IAA’s glas afdeling. Gorin-Rosen merkte op dat chemische analyses op glazen vatten uit deze periode die ontdekt waren in Europa naar Israël wijzen als de bron van het glas. Nu zijn voor het eerst de ovens gevonden waar het ruwe materiaal gemaakt werd om dit glaswerk te kunnen maken.
Van groot belang
De ovens dateren uit de laat Romeinse tijd en werden vorige zomer bij toeval gevonden nabij Haifa. De opgravingen werden gedaan tijdens het bouwen van een nieuwe spoorlijn, dat onderdeel is van het Jezreel Valley Railway project. “We ontdekten fragmenten van vloeren, stukjes verglaasde bakstenen van muren en plafonds van de ovens. We waren totaal overweldigd met opwinding toen we het grote belang van de vondsten beseften”, aldus archeoloog Abdel Al-Salam Sa’id. Verdere opgravingen lieten zien dat de productielocatie uit twee delen bestond. Er was een haard waar aanmaakhout verband werd om een zeer hoge temperatuur te krijgen en er was een smeltkamer waarin schoon strandzand en zout samengesmolten werden, de grondstoffen voor glas.
Twee soorten glas
Dankzij een prijsedict van de Romeinse keizer Diocletianus uit de vroege 4e eeuw v. Chr., weten we dat er over het algemeen twee soorten glas waren: het lichtgroene Judese glas, uit Israël, en het duurdere Alexandrijnse glas uit Egypte. Vanaf de Romeinse tijd werd glas in bijna elk huishouden gebruikt, maar ook voor de bouw van publieke gebouwen in de vorm van ramen en mozaïek. Grote hoeveelheden ruw glas werden daarom op industriële schaal geproduceerd in gespecialiseerde centra, zoals de opgegraven locatie in Haifa. “Dit is een sensationele ontdekking en is van groot belang voor het begrijpen van het systeem van glashandel in de oudheid”, zei Ian Freestone, een export op het gebied van antieke glas technologieën aan de University College Lyndon.
Bronnen:
www.archaeologynewsnetwork.blogspot.nl
Afbeelding:
Restanten van een glasoven, via Wikimedia