Geen foto

‘Pompeii van het noorden’ gevonden in Londen

Schaalmodel van Londinium. Beeld door Steven G. JohnsonHet Bloomberg Place in de binnenstad van Londen blijkt een ware goudmijn voor archeologen. Hoewel deskundigen al wel vermoedden dat de archeologische site bijzonder was, blijken er aanzienlijk meer waardevolle artefacten uit de Romeinse tijd in de grond te liggen dan verwacht. Nu de teller inmiddels op achtduizend voorwerpen staat, spreken Londenaren trots van het ‘Pompeii van het noorden’.

Tot voor kort was er relatief weinig bekend over de Romeinse periode van de Engelse hoofdstad, die destijds nog Londinium heette. In 1954 ontdekten Britse archeologen op de plek waar nu de opgravingen worden verricht al overblijfselen van een 3e-eeuwse Mithrastempel. Pas toen een half jaar geleden de bouwwerkzaamheden voor een nieuw Europees hoofdkwartier van Bloomberg van start gingen, werd gerealiseerd hoeveel onontdekte geschiedenis er voor het oprapen lag. Archeologen verwachten dat er uiteindelijk een recordaantal van ongeveer tienduizend voorwerpen zal worden opgegraven.

Onder de Romeinse artefacten bevinden zich aardewerk en sieraden, maar ook grote hoeveelheden kledij en schoeisel die waardevol inzicht bieden in de leef- en kleedwijze van de oude Londenaren. Daarnaast zijn ook kostbare amuletten van amber gevonden, in de vorm van een gladiatorhelm. Een andere unieke vondst is een schrijftablet waarop enkele vooralsnog lastig te ontcijferen aantekeningen staan gegrift. Aangezien er nauwelijks schriftelijk bewijs uit het oude Londen voorhanden is, behandelen de archeologen een vondst als deze als ‘goudstof’. Dat zoveel voorwerpen in opvallend goede staat bewaard zijn gebleven, heeft grotendeels te maken met een ‘verloren’ rivier die vroeger op deze plek stroomde: de Walbrook. De rivier creëerde de perfecte bodemcondities om de antieke artefacten eeuwenlang te conserveren.

De Romeinen stichtten Londinium rond het jaar 50 na Christus tijdens de invasie van het gebied dat de Romeinse provincie Britannia werd (het huidige Engeland en Wales). De nederzetting groeide gestaag uit tot één van de grootste Romeinse steden buiten het Italiaanse grondgebied. Rond 410 kwam er een einde aan de Romeinse overheersing in Londinium, dat langzaam in verval raakte en een eeuw later werd veroverd door de Saksen.

Bron: BBC en IsGeschiedenis.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's