Archeologische opgraving

Archeologische opgraving

JamesDeMers via Pixabay

Voorbereiden op je eerste archeologisch opgraving: waar moet je op letten?

Je gaat meedoen aan je eerste archeologische opgraving. Spannend! Waar moet je zoal op letten?

Zonwerend gekleed

Bij opgravingen in hete regio’s zul je normaliter vroeg op de dag beginnen (zo’n uur of 5 in de ochtend) en stoppen met graven voor het heetste punt van de dag. Let er desondanks wel op dat je zonwerend gekleed bent; je kan je er lelijk in vergissen hoe veel zon op een dag je vooralsnog krijgt. Denk aan een loszittend shirt met mouwtjes die de schouders bedekken, een hoed/petje en zonnebrand. Denk ook aan een luchtige, maar stevige broek. Geen jeans, harembroek of korte broek; denk eerder aan een lange ‘bergwandelaarsbroek’, die luchtig genoeg is en niet gaat schuren.

Goede schoenen

Ja, je schoenen draag je de hele tijd dat je in een put staat. En daarom dus éxtra belangrijk. Het is raadzaam om goed-zittende schoenen aan te doen die geen blaren achterlaten. Daarbij zijn bij de meeste opgravingen metalen neuzen echt verplicht: omdat je immers nooit weet wat je gaat tegenkomen in het veld, en dit vaak vanuit de overheid verplicht wordt gesteld.

Check de veiligheidsregels van jouw opgraving

Daarbij is het sowieso raadzaam om te checken wat de veiligheidsregels zijn die moeten worden gehanteerd. Zo is er bij sommige opgravingen een beschermend hoofddeksel een vereiste. Overleg dit met de coördinator van de opgraving.

Troffel - met juiste afmetingen

Je ziet het staan op de paklijst: een troffel. “Ah, die heb ik!”, hoor ik je al denken, “daar klust mijn moeder altijd mee in de tuin”. De kans is groot dat die troffel NIET wordt geaccepteerd bij je opgraving. Een troffel moet vaak voldoen aan specifieke afmetingen, vaak ook nog eens vergezeld van een officieel certificaat, om bij een archeologische opgraving toe te worden gelaten. Want hoe jammer is het als jouw troffel te ‘stevig’ is en je er eerder archeologische vondsten mee beschadigt dan dat je ze er voorzichtig mee uit de grond kunt wippen? Juist: heel erg jammer. Check de vereiste troffelafmetingen met je opgravingscoördinator!

Zorg ervoor dat je waardevolle apparatuur goed beschermt

Je telefoon laat je normaal gesproken ‘thuis’, maar natuurlijk wil je van je eerste archeologische opgraving wat foto’s/filmpjes maken. Het zal je maar gebeuren dat je je tablet of telefoon even ‘neerlegt’ en iemand op jouw gloednieuwe iPhone 11 gaat staan. Had je nu maar een iPhone 11 screenprotector gehad! We raden je dan ook aan om waardevolle apparatuur in een extra beschermhoes te hullen, al is het maar om de hitte van de zon te weren. Denk aan beschermende telefoonaccessoires of een iPad-hoes voordat je de deur uitgaat.

Voldoende water

Soms ligt het opgravingsterrein niet bij je slaapplek in de buurt en dan is het zoeken naar drinkwater wanneer je de hort op gaat. Zorg ervoor dat je altijd voldoende drinkwater meeneemt, beter te veel dan te weinig. Hydratatie is éxtra belangrijk wanneer je fysiek inspant en het buiten warm is! En als je dan toch bezig bent: neem dan ook wat te eten mee.

Nu ben je helemaal gereed. Veel plezier!

Meer lezen