De Veenfabriek speelt Hyllos in de Tempelzaal
Hyllos is van 13 t/m 29 november te zien in de Tempelzaal in het RMO. Hyllos is een politieke tragedie over democratische idealen en hun tegenkanten. In de Griekse mythologie was Hyllos de oudste zoon van Herakles en Deianeira en daarmee de oudste van de zogenaamde Heracliden. Na de dood van zijn vader Herakles neemt Hyllos de macht over in Trachis. Hij wil er een democratie vestigen, naar het voorbeeld van de Atheense democratie.
Coproductie Veenfabriek en ASKO|Schönberg
Hyllos wordt gespeeld in het kader van het jaarthema 2013 van de Veenfabriek: kracht/toekomst. Het muziektheaterensemble uit Leiden werkt hiervoor samen met het internationaal gerenommeerde ASKO|Schönberg. Herman Altena schreef een nieuwe tekst en de Amerikaanse componist Derek Bermel tekent voor de muziek. Voor Hyllos verenigt regisseur Paul Koek muzikanten en acteurs op het podium binnen de context van een multimediale liveshow.
- Door: Veenfabriek in coproductie met Asko|Schönberg en in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden
- Data: 13 t/m 29 november 2013 (bekijk de speellijst)
- Aanvang: nog niet bekend
- Locatie: Tempelzaal
- Entree: €25 (CJP, student, try-outs, 65+: €17,50)
- Voorverkoop: via de website van de Veenfabriek en aan de kassa van het Rijksmuseum van Oudheden
Hyllos en de kracht en zwakte van democratie
In een televisiestudio staan tafels en stoelen klaar voor de gasten van een politiek praatprogramma. Het is de arena voor een zinderend gevecht tussen Hyllos en een aantal van zijn politieke tegenstanders. Hyllos denkt erover om in zijn stad Trachis de democaratie in te voeren, een uit Athene overgewaaide nieuwe staatsvorm. Hij vindt Lykos op zijn pad, een oude bondgenoot van zijn vader. En uit Athene komen getuigen vertellen over de onrust die juist het democratische systeem daar veroorzaakt.
In Hyllos wordt de kracht en de zwakte van de democratie besproken. Maar belangrijker nog is het ter discussie stellen van de geloofwaardigheid van elke politicus die de gemedialiseerde arena betreedt.
Lees meer op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.