Museum Dorestad gaat verhuizen

Museum Dorestad

Vorig jaar was er in Museum Dorestad een succesvolle tentoonstelling over Bonifatius, de missionaris die precies dertien eeuwen geleden in 716 in Dorestad ontscheepte om te beginnen aan zijn missiewerkzaamheden op het vasteland van Europa. Daaraan kwam op 5 juni 754 abrupt een einde toen hij tijdens een missietocht in het noordelijke kweldergebied door Friezen gedood werd.

Verhuizing

Dit jaar komt er op diezelfde 5de juni ook aan het huidige Museum Dorestad een einde. Dit keer hebben de Friezen er niets mee te maken. Bovendien zal het einde van het museum niet definitief zijn, want het museum opent alweer begin september op een tijdelijke locatie in Wijk bij Duurstede.

Daar openen we, in afwachting tot de definitieve behuizing op de Markt in Wijk bij Duurstede verbouwd is, een 'stand-up'museum zonder vaste of wisseltentoonstellingen of hooguit met enkele kleine ad hoc-expo’s. Wel zullen we onverminderd onze activiteiten als archeologisch en historisch bijeenkomst- en kenniscentrum voortzetten. Ook de lesprogramma’s, waaronder die over de Romeinen en de Vikingen, zullen het komende schooljaar gewoon doorgaan.

Buitenmuseum

Misschien zal het museum wel meer zichtbaar zijn dan ooit. Door haar medewerking te verlenen aan onderdelen van de stadspromotie zullen er infoborden komen in de stijl van Johan Herman Isings op historische plaatsen in de stad. Onder het motto ‘Wijk bij Duurstede kleine stad, grote geschiedenis’ worden de eerste stappen gezet tot een ‘buitenmuseum’. Kan het niet binnen, dan maar naar buiten.

Bonifatius

Even terug naar Bonifatius. Door de manifestaties rond deze missionaris vorig jaar is er een band ontstaan tussen Wijk bij Duurstede en Dokkum. Dit zal, gezien het perspectief van deze samenwerking, verder worden uitgebouwd. We hopen dit te kunnen verwezenlijken met een Bonifatiusroute die start in Wijk bij Duurstede.

Het museum gaat even dicht, maar zal de komende tijd niet passief afwachten tot het nieuwe pand op de Markt kan worden betrokken. Waar we kunnen, zullen we het verhaal over de rijke historie van Wijk bij Duurstede blijven vertellen.

Meer lezen