De opgraving in Tongeren.

Lezing opgravingen Romeins Tongeren

RMO-blog

Lezing door Roderick Geerts en Anouk Veldman, beiden werkzaam bij ADC ArcheoProjecten, een archeologisch onderzoeksbedrijf. Ze vertellen over de opgravingen van Romeinse resten in de Belgische stad Tongeren.

Graven aan de rand van de Romeinse stad Tongeren

In de eerste helft van 2013 is op het schoolterrein 'VIIO Humaniora' in Tongeren (Belgisch Limburg) op twee locaties een opgraving gedaan. Het terrein ligt aan de rand van de locatie waar vroeger de Romeinse stad was. Door de tijd heen is de eerste opgravinglocatie voor diverse doeleinden in gebruik geweest. Het lijkt erop dat het aanvankelijk werd gebruikt als grafveld, waarna het terrein opgehoogd is.

De opgraving in Tongeren.Op de hogere delen is het gebied vervolgens ingericht als pottenbakkersatelier. Van dit atelier zijn diverse sporen teruggevonden, waaronder de pottenbakkersovens zelf, enkele kleirottingskuilen en afvalkuilen die vol zaten met potscherven van misbaksels. Later werden de ovens niet meer gebruikt en werden op het terrein een stadsmuur en huizen met kelders gebouwd.

Circa honderd meter richting de stad (de tweede opgravinglocatie) zijn twee huizenblokken uit de tweede eeuw na Christus aangetroffen. Er werd ook een hypocaust gevonden, een soort vloerverwarmingssysteem. Deze Romeinse sporen waren deels vergraven in de negentiende eeuw bij de aanleg van diverse muren, een kelder en een waterput.

datum: dinsdag 11 maart 2014
aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
locatie: Tempelzaal of filmzaal Rijksmuseum van Oudheden
kosten: €5, RoMeO-leden gratis
kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's