Leren (voorwerpen) conserveren

Vondsten uit het IJsselmeer

In mijn allereerste blog schreef ik dat mijn zoon en ik met onze vondsten naar de archeologische dienst in Hoorn zijn gegaan. We wilden graag weten wat we gevonden hadden en hoe oud het was. Een medewerker vroeg of het mij wat leek om vrijwilliger bij hen te worden. Zo kwam ik terecht bij de archeologische dienst, bij de ‘afdeling leer’.

Vette klei

In West-Friesland wordt veel leer gevonden. De omstandigheden zijn in deze omgeving erg gunstig om leer te vinden. De vette klei heeft de goede zuurgraad, sluit alles luchtdicht af en de grond is vochtig. Er worden allerlei gebruiksvoorwerpen van leer gevonden. Schoenen zijn in de meerderheid. Maar we vinden ook boekomslagen, messcheden, zwaardscheden, kleding, handschoenen, tassen, beurzen, paardentuig enz. We hebben schoenen gevonden uit de 12e  tot en met de 19e eeuw.

Conserveren en restaureren

Het conserveren en restaureren doe ik samen met Ans Vissie. Het gevonden leer wordt schoongemaakt. Dan laten we het een beetje drogen, daarna wordt het uitgezocht. Wat past er bij elkaar?  We tekenen dan onderdelen van een schoen, tas, messchede enz. en beschrijven welke onderdelen aanwezig zijn, van welk leer het is gemaakt  en noteren de maten. Ook wordt het op de foto gezet. Daarna wordt het gewassen met dettol, weer gedroogd en dan in de PEG ( een vette vloeistof) gelegd om  het te conserveren. Als de schoen( of iets anders ) nog (redelijk )compleet is restaureren we het. Zo af en toe geven we een lezing over onze bezigheden met  leer. Eén keer per jaar is er een open dag . Daar laten we zien wat er allemaal gebeurd  bij de archeologische dienst. Dit jaar is dat op zaterdag 15 oktober in Medemblik.

Vondsten uit het IJsselmeer

Ik vind niet vaak leer bij de Vooroever. Meestal is het vergaan. Heel af en toe ligt er een stuk zool. We hebben in de beginperiode van ons zoeken een keer een schoen gevonden die uit de 18e eeuw kwam. Omdat ik toen nog niet wist hoe je leer goed houdt is deze helaas vergaan. Een keer heb ik de voering van een voorblad van een muil uit de 17e eeuw gevonden. Deze is wel goed geconserveerd. De muil is gemaakt van rundleer.

Meer lezen