Romeinse munten

Foto 1, een gouden Aureus die gevonden is in de buurt van Heerlen

Jeroen van der Meulen

Romeinse munten

Redactie

Romancoinshop.com is de grootste informatie- en verkoopsite voor Romeinse munten in de Benelux. We spraken eigenaar Jeroen van der Meulen over zijn passie.

Hoe ben je erop gekomen om Romeinse munten te verzamelen?

Ik ben geboren in Beverwijk vlakbij de meest noordelijke Romeinse Nederzetting Flevum (Velzen) en als kind was ik daar al door gefascineerd. Toen ik merkte dat Romeinse munten niet alleen in musea lagen, maar ook op internet te koop waren, kocht ik mijn eerste zilveren munt van Antoninus Pius uit 145 na Christus. Hoe geweldig is het om zo’n muntje waarmee ooit door een Romein een brood werd gekocht in je handen te houden. En ongelooflijk vakmanschap, de stijl is verbluffend voor die tijd.

Wat is er zo leuk aan?

Het unieke is dat de meeste munten bijna op de maand te dateren zijn door de legenda. Verder zie je de hele geschiedenis aan je voorbij gaan. Romeinen gebruikten de munten als propaganda, van gewonnen veldslagen, de reis van Hadrianus tot aan de opkomst van het Christendom. Ben je geïnteresseerd in het klassieke godendom? Dan kun je je lol op met Apollo, Vesta, Venus en noem maar op. Maar natuurlijk ook de keizers zelf die iedereen kent van Augustus en Caligula tot Constantijn de Grote. Tenslotte werden munten in het hele rijk geslagen van Trier in Duitsland tot Alexandrië in Egypte, dat is ook bijzonder.

Zijn ze niet heel zeldzaam?

Er moesten enorm veel munten geslagen worden om de legioenen te betalen. Het Romeinse Rijk strekte zich uit van Frankrijk tot Egypte. Er zijn dus heel veel Romeinse munten en een mooi exemplaar kun je al kopen voor iets meer dan een tientje. Wil je een zilveren Nero betaal je natuurlijk meer.

Wat is je bijzonderste munt?

Dat is een gouden Aureus die gevonden is in de buurt van Heerlen (zie foto 1).

 

Image

romeinse munten

Onderschrift

Foto 2, een zilveren siliqua uit Barcelona van de usurpator Maximus van Spanje.

En je zeldzaamste?

Dat is een zilveren siliqua uit Barcelona van de usurpator Maximus van Spanje. Daar zijn er maar twintig van bekend (zie foto 2).

Image

Romeinse munten

Onderschrift

Foto 3, een zilveren Septimius Severus met op de keerzijde Circus Maximus met allerlei dieren

En je mooiste?

 Ik ben zelf dol op een zilveren Septimius Severus met op de keerzijde Circus Maximus met allerlei dieren (zie foto 3).

EXCLUSIEVE ACTIE:

Lezers van Archeologie Magazine krijgen tot en met 1 februari 2020 10% korting op een aankoop bij romancoinshop.com met de code: archeo19 

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan door een mailtje te sturen naar romancoinshop@hotmail.com

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's