Veel mensen hebben een romatisch beeld bij archeologie. Maar je bent niet zomaar archeoloog.

Veel mensen hebben een romatisch beeld bij archeologie. Maar je bent niet zomaar archeoloog.

Pixabay

Archeologie spreekt tot de verbeelding

Archeologie spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Ze hebben een romantisch “Indiana Jones”-idee en denken dat het een kwestie van even graven is voor ze een nieuwe (kunst)schat hebben gevonden. Maar je bent niet zomaar archeoloog. Daar gaat een flinke HBO of Universitaire opleiding aan vooraf. Deze opleiding duurt 4 jaar en behelst veel meer dan het leren omgaan met een schep en een kwastje. Je moet veel leren over de diverse periodes uit de geschiedenis en ook aardrijkskunde, biologie, natuur- en wiskunde komen tijdens de opleiding aan de orde.

Niet iedere archeoloog gaat veldwerk doen

Het “levensdoel” van veel aankomende archeologen is het doen van veldwerk. Het opgraven van oude beschavingen en meer leren over de mensen die toen leefden. Of juist het opgraven van verloren steden en leren over de infrastructuur van toen. Deze informatie lijkt in de tegenwoordige tijd geen toegevoegde waarde meer te hebben, maar door het verleden beter te begrijpen kun je belangrijke lessen leren voor de toekomst.

Toch wil niet iedere afgestudeerde archeoloog veldwerk gaan doen. Archeologie omvat meer dan graven alleen. Er zijn ook archeologen die zich bezighouden met de planning en met het duiden van de vondsten. Dit onderzoek gebeurt vaak in opdracht van een provincie of een gemeente.

Een archeoloog blijft altijd nieuwsgierig

Wat zit er in de volgende bodemlaag verborgen? Wie waren de mensen die op een bepaalde plek woonden? Waarom kozen deze mensen juist voor deze locatie? Natuurlijk kun je hierover boeken en complete naslagwerken lezen. Je hebt echter niet altijd de tijd om veel te lezen. Een goede oplossing kan het aanschaffen van interessante archeologie documenten zijn. Deze interessante documenten vind je gewoon online. Je kunt, voor je ze aanschaft, een voorbeeld bekijken. Zo zie je al snel of een bepaald document past bij de periode en de regio waarin jij geïnteresseerd bent.

Volg hoor- en verdiepingscolleges en maak aantekeningen

Op de diverse hogescholen en universiteiten worden hoor- en verdiepingscolleges gegeven. Deze colleges kun je volgen wanneer je bezig bent met de opleiding archeologie. Het bijwonen van deze colleges is niet alleen heel interessant, maar kan ook nogal intens zijn. Het tegelijk luisteren en het maken van goede aantekeningen is niet voor iedereen weggelegd. Ben jij daar wel goed in? Dan is het misschien een idee om jouw aantekeningen te verkopen via Stuvia.com. Dit gaat heel gemakkelijk via de website. Je kunt dan al snel een aardig zakcentje verdienen!

Meer lezen
Ook leuk om te lezen