Archeologie Magazine 4 van 2022

Archeologie Magazine nr 4 2022

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 19 augustus2022 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan vóór 4 augustus een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

De gulden snede in Elburg

Het middeleeuwse Elburg, gelegen aan het Veluwemeer en het Drontermeer in de provincie Gelderland, is een stedenbouwkundig monument van de eerste orde. De ommuurde vestingstad met een rechthoekig stratenplan werd vanaf 1394 in slechts enkele jaren gebouwd, waarna de plattegrond vrijwel ongewijzigd bleef. Met zeshonderd monument biedt Hanzestad Elburg talrijke sporen uit het verleden. Wie er dwaalt door de smalle straten met de zwart-witte keitjesstoepen heeft keus uit maar liefst zeven kleine musea vol met cultuurhistorisch erfgoed.

Het Amfitheater van Abruzzo

Het Amfitheater van Alba Fucens

Marica Massaro, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Land van de zwijnen bezit ook rijk archeologisch erfgoed

Abruzzo, ook de Abruzzen genoemd, trekt vooral bezoekers vanwege de grote natuurparken die de regio rijk is. De streek werd bekend door een aantal vernietigende aardbevingen in 2009 en 2016. Toeristen bleven weg en de jaren erna stonden in het teken van de wederopbouw. Minder bekend is dat verspreid over Abruzzo ook interessante archeologische vindplaatsen liggen. De Apennijnen, waarvan de twee hoogste toppen in deze regio liggen, omsluiten een enorm erfgoed van kunst en cultuur variërend van kerken, kloosters, kluizenaarshuizen, kastelen, dorpen, kunststeden tot archeologische parken vol met prehistorische, Italische en Romeinse overblijfselen.

Rollo de Noorman

Rollo de Noorman

© Raimond Spekking

Het raadsel Rollo de Noorman, alias de Wandelaar 

Een nietsontziende Viking die de eerste hertog van Normandië werd. Dat is in een notendop het levensverhaal van Rollo de Wandelaar, wiens nakomelingen Engeland veroverden (1066) en vorstendommen stichtten in Zuid-Italië en Antiochië. Hij is zowel bestempeld tot Deen als Noor. Als Viking voerde hij een groep aan die zich permanent om de Seinemonding vestigde en tot diep in het binnenland ontwrichting zaaide. De exacte herkomst van Rollo is in nevelen gehuld. We gingen op zoek naar sporen van deze eerste Normandische hertog die andere Vikingen die in zijn gebied opdoemden bestreed en ook bleef plunderen in andere delen van Frankrijk en in Vlaanderen.

Rivaliserende giganten in de Nederlandse archeologie

Rivaliserende giganten in de Nederlandse archeologie

-

Rivaliserende giganten in de Nederlandse archeologie

Twee mannen domineerden bijna vijftig jaar lang de Nederlandse archeologie. Ze waren meester en leerling, maar kregen al snel ruzie. Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) werkte bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de toonaangevende instelling in de Nederlandse archeologie. Hij introduceerde de moderne archeologie in ons land. Zijn leerling Albert Egges van Giffen (1884-1973) zou hem binnen dertig jaar overvleugelen met zijn eigen Biologisch-Archaeologisch Instituut in Groningen. We interviewden Leo Verhart die een kloeke dubbelbiografie over deze grondleggers van de Nederlandse archeologie schreef. Met zijn karakteristieke spannende verteltrant behandelt hij daarin hun bijzondere levens, hun enerverende strijd en wat dit alles heeft betekend voor de archeologie in de context van honderd jaar Nederland (1880-1980).

De steen van Rosetta

De steen van Rosetta

-

Hiërogliefen 200 jaar ontcijferd

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat in Egypte het graf van Toetanchamon werd ontdekt. Een spectaculaire ontdekking, die nog altijd tot de verbeelding spreekt. Maar 2022 markeert ook nog een ander, misschien nog wel groter egyptologisch jubileum. Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat het hiërogliefenschrift werd ontcijferd. Wellicht spreekt dat voor het grotere publiek minder tot de verbeelding dan de goudschatten van Toet, maar voor de wetenschap is het belang van de ontcijfering vele malen groter. Dankzij het puzzelwerk van een paar briljante geleerden konden de tempelmuren en papyri uit het oude Egypte na eeuwen van stilte weer gelezen worden. De taalkundigen die het hiërogliefenschrift ontcijferden boden de wereld geen blik in een gouden graftombe, maar in een complete beschaving. Alle reden dus om in dit egyptologische ‘jubeljaar’ in Archeologie Magazine - naast Toetanchamon (in komende nummers) - het verhaal over de ontcijfering van de hiërogliefen niet te vergeten.

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 19 augustus2022 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan vóór 4 augustus een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU