Geen foto
Voorouders Indianen

De Altaj-regio

Rudyologist via Wikimedia Commons.

Voorouders indianen komen uit Zuid-Siberië

De oorsprong van de eerste bewoners van Amerika, ook wel indianen genoemd, ligt in een kleine, bergachtige regio in het zuiden van Siberië. Dat blijkt uit genetisch onderzoek door antropologen van de Universiteit van Pennsylvania. Het is voor het eerst dat zo nauwkeurig een link wordt gelegd tussen volken van Azië en Noord-Amerika.

Een team van wetenschappers, aangevoerd door Matthew Dulik en Theodore Schurr, analyseerde mitochondriaal DNA - dat vrouwen van elkaar erven - en DNA van het Y-chromosoom - dat van vader op zoon wordt doorgegeven - onder de bevolking van de Altaj-regio. Dat gebied ligt op de grens van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan. Uit die gegevens leidden ze een gedetailleerde stamboom af en stelden verwantschap vast met oude bevolkingsgroepen in Amerika. De antropologen publiceerden hun bevindingen afgelopen week in het American Journal of Human Genetics.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Het was al bekend dat de oorspronkelijke bewoners van de ‘Nieuwe Wereld’ (Noord- en Zuid-Amerika) afstammen van volken uit Azië, die Amerika tijdens de laatste ijstijd bereikten via Alaska. De lage zeespiegel in die periode legde een stuk land droog tussen de twee continenten, de zogeheten Beringlandbrug. Nu denken de onderzoekers precies te weten waar deze vroege migranten vandaan kwamen. Dankzij het hoge aantal DNA monsters dat de onderzoekers analyseerden, konden verwantschappen tot in detail vastgelegd worden.

Het DNA van de Altaj-bewoners en de Amerikaanse indianen is zo’n dertien- tot veertienduizend jaar geleden van elkaar gaan afwijken, concluderen de antropologen. Dat sluit aan bij de huidige theorieën dat mensen tussen vijftien- en twintigduizend jaar geleden voor het eerst de oversteek maakten van Siberië naar Alaska. Mogelijk zijn ook nog andere volken in deze periode Amerika binnengewandeld, maar daarvoor ontbreekt bewijs.

Bron: University of Pennsylvania


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen