Geen foto

Urnen uit Romeinse tijd ontdekt in Veen

In het Land van Heusden en Altena zijn twaalf Romeinse urnen ontdekt. In het Land van Heusden en Altena, een streek in het noorden van Noord-Brabant, is in de rivierklei een twaalftal urnen uit de Romeinse tijd gevonden. De potten dateren uit circa de tweede eeuw na Christus en bevatten gecremeerde menselijke resten.

De urnen zijn afgelopen voorjaar ontdekt tijdens archeologisch bodemonderzoek door Ingenieursbureau Oranjewoud in het kader van de aanleg van de nieuwe woonwijk De Eng in het plaatsje Veen. Dat er vondsten onder de aarde lagen op de locatie, was in 2008 al duidelijk geworden. In dat jaar werden bij proefboringen in de oeverwal aan de afgedamde Maas namelijk de resten van een grafveld gevonden.

De opgraving vond plaats op circa honderd meter afstand van de hervormde kerk aan de Grotestraat. Op de top van de oeverwal, die daar nog duidelijk zichtbaar is, ligt het grafveld dat in 2008 aan het licht kwam. Naast het grafveld werd ook nog laatmiddeleeuws afval gevonden. Hoewel het vermoeden bestaat dat er meerdere overblijfselen in de grond van Veen zitten, zijn de opgravingen inmiddels gestaakt om baan te maken voor de nieuwbouwwijk.

De opgravinglocatie is overigens lange tijd geheimgehouden om archeologieliefhebbers en schattenjagers te weren. “Die kijken niet zo nauw,” aldus John Kollen van de archeologische vereniging Altena, die meehielp tijdens het onderzoek. “Ze zetten een lampje op hun hoofd, graven alles af en nemen wat ze vinden mee naar huis.” De informatie kwam enkele dagen geleden toch naar voren tijdens een interview met Omroep Brabant.

De vondsten worden overgebracht naar Leiden, waar men de urnen en de gecremeerde resten zal dateren door koolstofdatering. Onlangs werd bekend dat de nauwkeurigheid van die methode sterk verbeterd gaat worden door vondsten uit het Japanse meer Suigetsu. Lees dit bericht voor meer informatie.

Bron: Omroep Brabant

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's