Geen foto

Meer bewijs voor eerste bewoners van Amerika

Er is nieuw bewijs gevonden van de eerste bewoners van Amerika.Een recent gevonden bot van een luiaard dat sporen van menselijk geweld vertoont, suggereert dat de moderne mens waarschijnlijk duizenden jaren eerder naar Noord-Amerika  getrokken is dan aanvankelijk werd gedacht. Dit concluderen onderzoekers op basis van overblijfselen die gevonden zijn in de Amerikaanse staat Ohio.

Het gevonden dijbeen van een 1.300 kilo wegende grondluiaard vertoont talloze sporen van sneeën die zeer waarschijnlijk gemaakt zijn door een vuursteen. Het bot van de uitgestorven luiaardsoort, alsmede overige dierlijke overblijfselen, zijn ongeveer 13.000 jaar oud.

De vondst ondersteunt de theorie dat niet de mensen van de Clovis-cultuur, vernoemd naar de typische stenen werktuigen die ze maakten, als eerste Noord-Amerika bewoonden, maar migranten uit Azië of West-Europa. Dit zouden bovendien de voorouders zijn van veel van de hedendaagse Aboriginal stammen in Amerika.

Het onderzoek, dat recentelijk werd gepubliceerd in het wetenschapsblad World Archaeology, suggereert dat de migranten van Rusland over de Beringlandbrug reisden om bij Alaska uit te komen. Dit zouden ze ongeveer 16.000 jaar geleden gedaan hebben.

Het bot van de grondluiaard was 95 jaar geleden al gevonden en lag sindsdien tentoongesteld in een museum. Haskel Greenfield, een archeoloog van het Cleveland Museum of Natural History, besloot onlangs het bot en andere overblijfselen uit Ohio te onderzoeken, met name de ruim 44 sneeën op het bot. Greenfield merkte al snel op dat de sneeën door een mens gemaakt moesten zijn tijdens het snijden van het vlees van de luiaard.

De theorie van Greenfield komt overeen met de resultaten uit een ander onderzoek, dat beweert dat de eerste inwoners van Noord-Amerika Europeanen waren.

Bron: Leader Post

Meer lezen
Tijdvakken