Kinderen vinden scherven

Leerlingen van de ds. Joannes Beukelmanschool en De Schalm in Alblasserdam maakten afgelopen week op een bijzondere manier kennis met archeologie. Tijdens een vooronderzoek door de deskundigen van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN) mochten de kinderen helpen bij het doorzoeken van de grond.

Nederzetting en boomstamkano uit de Romeinse tijd

De grond is afkomstig uit een bouwput van het terrein van de Rioolwaterzuivering aan de Staalindustrieweg. Bij de aanleg van de Rioolwaterzuivering in 1973 is er archeologisch onderzoek gedaan. Daarbij zijn sporen gevonden van een nederzetting uit de Romeinse tijd en een deel van een boomstamkano uit dezelfde periode.

AWN-Vereniging van vrijwilligers in de archeologie

Leden van de AWN vonden tijdens dit vooronderzoek tientallen scherven en een wetsteen uit de Romeinse tijd (ongeveer 100-250 na Chr.) De AWN gaat deze grond op verzoek van de gemeente nader onderzoeken op mogelijk meer voorwerpen van archeologische waarde. Laag voor laag wordt de grond uitgespreid om onderzocht te worden.

Archeologie en kinderen

Leerlingen van groep 6 en 7 gingen onder begeleiding van de AWN in vier groepen aan de slag om de opgeslagen grond te doorzoeken en eventuele vondsten veilig te stellen. De kinderen vonden onder meer oude scherven. Ook kregen zij uitleg over het belang van archeologisch onderzoek. Het was een mooie gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met archeologie.

www.alblasserdamsnieuws.nl/

Meer lezen
Landen
Thema's