Geen foto

Historische stad Apamea ernstig beschadigd door burgeroorlog Syrië

De burgeroorlog in Syrië heeft het cultureel erfgoed beschadigd. De Syrische burgeroorlog is als eerste een menselijke tragedie, maar het heeft ook een grote weerslag op het historische erfgoed van het land. Bijvoorbeeld op de Grieks-Romeinse stad Apamea die in de vuurlinie ligt en zwaar beschadigd is geraakt. De stad Apamea is gesticht in de 3e eeuw voor Christus door Seleucus I en speelde in de oudheid een belangrijke rol in de regio.

Apamea was één van de belangrijkste steden in het Seleucidische Rijk en bloeide vooral door de vruchtbare omringende landen. De indertijd Romeinse stad werd na een aardbeving in 115 na Christus grondig herbouwd, waardoor er vele nieuwe gebouwen bij kwamen die Apamea haar Romeinse uitstraling gaven. Daarvoor had de stad voornamelijk een Hellenistische sfeer.

Van de Romeinse architectuur zijn de pilaren die de twee kilometer lange hoofdstraat flankeren de belangrijkste overblijfselen. Van de oorspronkelijke twaalfhonderd pilaren zijn er vierhonderd door archeologen gereconstrueerd. Verdere belangrijke Romeinse monumenten zijn de agora, of forum, een badhuis en een theater.

De Romeinse pilaren lijken het meeste geleden te hebben onder het huidige conflict in Syrië, waarbij er explosies zijn waargenomen rond de pilaren en er geruchten rondgaan dat plunderaars de pilaren met speciale machines te lijf zijn gegaan om de mozaïeken en de versierde bovenstukken weg te halen.

De burgeroorlog in Syrië woedt nu al geruime tijd en is een zeer grote dreiging voor het cultureel erfgoed van het land. Lees hier meer over de ontwikkelingen op het gebied van cultureel erfgoed. Bekijk ook foto's van enkele beschadigde monumenten in Syrië op National Geographic.

Lees een artikel over de geschiedenis van Apamea op IsGeschiedenis.nl.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's