Maori-boot

Een illustratie uit 1773 van Maori-boten, mogelijk vergelijkbaar met het soort boot waarmee Hui Te Rangiora naar Antarctica voer. 

Publiek domein 

De Maori ontdekten Antarctica waarschijnlijk al in de zevende eeuw

Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben aangetoond dat de Maori waarschijnlijk Antarctica al hebben ontdekt in de zevende eeuw na Christus. Dat geldt wellicht als nieuws voor de meeste Europeanen, maar binnen de Maori-cultuur is het “een bekend verhaal,” aldus hoofdonderzoeker Dr Priscilla Wehi in een interview met de New Zealand Herald. “Wij hebben dit niet ontdekt. Het was slechts onze taak om alle informatie samen te brengen.”

Een zee van ijs

De ontdekking van Antarctica wordt in het algemeen toegeschreven aan de Russische expeditieleider Fabian von Bellingshausen, die in 1820 het bestaan van het ijscontinent voor het eerst vastlegde. Volgens oude Maoriverhalen was het echter opperhoofd Hui Te Rangiora die al ruim duizend jaar eerder richting het zuiden voer en daar een ‘zee van ijs’ aantrof. Hij noemde het Tai-uka-a-pia, ofwel ‘Zee die schuimt als pijlwortel’, waarschijnlijk naar het witte zetmeelpoeder dat je krijgt als je pijlwortel droogt en vermaalt.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Het onderzoek

Priscilla Wehi’s onderzoek is grotendeels gebaseerd op mondelinge geschiedenis, een vorm van geschiedschrijving waarbij men zich baseert op de mondelinge overlevering van gebeurtenissen in het verleden. De onderzoekers bezochten hiervoor verschillende Maori-stammen en hebben hun verhalen verzameld. Deze manier van onderzoek doen kan delen van het verleden naar boven halen die in de gangbare geschiedschrijving zijn verdrongen, of waar geen geschreven bronnen van bestaan. Het onderzoek is verder gebaseerd op gravures, houtsnijwerken en geweven, die de link tussen de Maori, Antarctica en hun kennis van navigeren en astronomie afbeelden.

“Met ons onderzoek zetten we de eerste stap naar een rijker, inclusiever beeld van Antarctica’s relatie met de mens. Het vormt een basis voor een breder gesprek over Nieuw-Zeelands relatie met Antarctica.” verklaart Wehi in een Persbericht.

Bronnen: Eurekalert, Journal of the Royal Society of New Zealand, New Zealand Herald


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen