Geen foto

Boeiende erfgoedquiz voor familieteams

Erfgoed saai? Familiegeschiedenis alleen voor oude, grijze archeologen en genealogen? Erfgoed Leiden vindt van niet. Ze laat dit zien met de 4G-quiz, waarvan eind september de voorrondes plaatsvinden. Een quiz voor jong en oud over het erfgoed van de Leidse regio, van de prehistorie tot gisteren. Het team dat hier het meeste van weet, wint een iPad Air.

3 generaties + 1 geschiedenis

4G, dat is 3 generaties + 1 geschiedenis. De teams worden dan ook gevormd door drie generaties uit één familie: een scholier en bijvoorbeeld een vader en een oma, of een neef en een opa. Het hoeft niet per se familie te zijn, als het maar drie generaties zijn. Heel veel kennis heb je niet nodig, interesse in geschiedenis en een enthousiaste familie zijn genoeg. De vragen gaan over gebeurtenissen, gebouwen, voorwerpen en archiefstukken uit het verre en het nabije verleden. Op Facebook en Twitter wordt alvast een aantal oefenvragen gesteld.

Prijzen

De hoofdprijs is een iPad Air, het team dat tweede wordt krijgt een e-reader en de derde prijs is een canvasprint van een afbeelding naar keuze uit de beeldcollectie van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Voorrondes

De voorrondes vinden plaats op 29 en 30 september op drie scholen in Katwijk, Oegstgeest en Leiden. De finale is op 8 oktober in de Hooglandse Kerk tijdens het Famillement en wordt gepresenteerd door de bekende Nederlandse journalist en schrijfster Suzanna Jansen, auteur van o.a. Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis. Publiek is zowel bij de voorrondes als bij de finale van harte welkom om de teams aan te moedigen.

Famillement

Het Famillement is een tweejaarlijks evenement dat dit jaar wordt georganiseerd door Erfgoed Leiden en het Centraal Bureau voor Genealogie. Op 8 oktober staat de Hooglandse Kerk in het teken van familiegeschiedenis en erfgoed. Op het programma staan onder andere lezingen, workshops en een themawandeling. Op de Famillementmarkt presenteren ruim 70 organisaties zich.

Aanmelden

Teams kunnen zich aanmelden voor de 4G-quiz door een mailtje te sturen naar educatie@erfgoedleiden.nl. Alle deelnemers worden zoveel mogelijk in de buurt van hun contactadres ingedeeld. Meer informatie over de 4G-quiz en over het Famillement is te vinden op www.famillement.nl

Meer lezen