ötzi

Een reconstructie van Ötzi

© South Tyrol Museum of Archaeology/Ochsenreiter

Ötzi: mummie werd 30 jaar geleden gevonden

Op 19 september 2021 is het precies 30 jaar geleden dat de oudste ijsmummie ooit gevonden werd. Op die dag in 1991 stuitten twee Duitse wandelaars in de Italiaanse Ötztaler Alpen op een 5300 jaar oud lichaam, dat later de naam Ötzi kreeg.

Een verongelukte wandelaar?


De Duitse wandelaars Erika en Helmut Simon wisten niet wat ze zagen toen zij op donderdag 19 september 1991 een lichaam vonden in Tisenjoch. Aanvankelijk dachten zij dat het ging om een persoon die onlangs was verongelukt, maar later bleek het om een persoon te gaat die stamt uit de tijd ver voor Christus. De mummie, die de naam Ötzi kreeg, zou 3300 jaar voor Christus hebben geleefd. Nog niet eerder werd in Europa een lichaam gevonden dat zo oud is als dat van Ötzi.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Informatie over Ötzi


Door de jaren heen zijn onderzoekers meer te weten gekomen over Ötzi. Het gaat om een man van rond de 45 jaar, een behoorlijke leeftijd in die tijd. Daarnaast zou de man 1,60 meter lang zijn geweest en een gewicht hebben gehad van vijftig kilo. Voor onderzoekers staat vast dat Ötzi vermoord is. Bij zijn oog is een snee gevonden en in zijn schouder zat een stuk van een pijl. Dit wijst er op dat Ötzi waarschijnlijk na een gewapende aanval gestorven is. Op zijn kleding werden namelijk ook bloedsporen van vier verschillende mensen gevonden. Hij werd dus door meerdere aanvallers belaagd. Hij was echter geen van zijn bezittingen kwijt. Naast zijn lichaam werd namelijk ook een kostbare koperen bijl gevonden. Om deze redenen wordt aangenomen dat Ötzi aangevallen werd en gewond gevlucht is. Later is hij alsnog overleden aan zijn verwondingen.


De Ötztaler Alpen waar Ötzi in 1991 gevonden is.

Veel nog te onbekend over Ötzi


Zelfs na dertig jaar onderzoek blijven veel vragen over Ötzi’s leven onbeantwoord. Het onderzoek is dan ook verre van afgesloten en er worden nog vele ontdekkingen gedaan. Zo werden in 2015 nieuwe tatoeages ontdekt op Ötzi's lichaam. Een jaar later, voor het 25-jarig jubileum van de vondst, werd nog een driedaags congres georganiseerd om meer te weten te komen over de ijsmummie. In datzelfde jaar bleek uit onderzoek dat Ötzi langs zijn moeders kant geen afstammelingen meer heeft. Een belangrijke doorbraak kwam in 2019, toen Ötzi’s boogpees geïdentificeerd werd, waardoor onderzoekers nieuwe inzichten kregen over hoe wapens gemaakt werden in de prehistorie.

Een schoen ouder dan Ötzi


Hoewel Ötzi de oudste mummie is die ooit gevonden is, vond een cartograaf in 2016 een schoen die nog ouder is. De schoen zou afkomstig zijn uit 3800 tot 3700 voor Christus. Net zoals Ötzi werd de vondst van de schoen omgeschreven als een belangrijke archeologische vondst.

Bronnen
archeologieonline.nl Oude schoen gevonden
eurac.edu Bolzano Mummy Congress
scientias.nl 25 jaar aan ontdekkingen Ötzi
archeologieonline.nl Doodsoorzaak Ötzi
South Tyrol Museum of Archaeology: Ötzi’s bowstring and the oldest hunting equipment from the Neolithic 


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen
Tijdvakken
Landen