Zeldzame Romeinse riem gevonden om skelet in Groot-Brittannië

Een team archeologen afkomstig van de University of Leicester Archaeological Services heeft een opmerkelijke ontdekking gedaan bij Western Road in Leicester’s West End. Zij vonden 83 skeletten waarbij een van hen een zeer zeldzame riem droeg

Begraafplaats Romeinse skeletten

De 83 skeletten zijn waarschijnlijk gevonden op een plek die de Romeinen als een begraafplaats gebruikten. Eén van deze 83 skeletten, een man van gemiddelde leeftijd, droeg een zeldzame riem die alleen gedragen werd door Romeinse soldaten of een ambtenaar in de tweede helft van de 4e eeuw na Christus of aan het begin van de 5e eeuw na Christus. Het graf waarin de man lag was echter niet kenmerkend voor een soldaat of een ambtenaar. Het was een simpel graf gegraven in kleisteen dat naast de rivier lag. Niet de beste plek om begraven te worden op de begraafplaats.

De riem

De riem bestaat uit een riemgesp, een riem bord en een bandeinde. Nick Cooper van de University of Leicester Archaeological Services zegt over de vondst: “De overleving van de delicate dunne bronzen band plaat is opmerkelijk.” Over de riem zelf zegt Cooper: “De riem is ontworpen in de zogeheten ‘chip-gesneden’ stijl versierd met in elkaar grijpende spiralen welke waarschijnlijk gedragen werden op een brede leren riem of een gordel, met een dunnere riem voor de uiteinden van de riem die door een gesp beveiligd werd.” De gesp is versierd met dolfijn hoofden en de uiteinden van de riem met buigende honden. Volgens de onderzoekers droegen soldaten en ambtenaren in de Romeinse tijd deze riemen als symbool van autoriteit.

Vondst zeldzaam voor Groot-Brittannië

De vondst is volgens onderzoekers opmerkelijk in het gebied van Groot-Brittannië. Er zijn vergelijkbare riemen uit de late Romeinse tijdperk gevonden in Londen en in België. Onderzoekers tonen aan dat dit type riem gedragen werd door de Romeinse soldaten en ambtenaren in het noordoosten van Frankrijk, België en het oostelijke deel van het Romeinse Rijk, langs de Rijn en de Donau. De vondst van zo’n soort riem in Groot-Brittannië is dus zeldzaam en opmerkelijk.

Soldaat

Het skelet waarop de riem gevonden is, is waarschijnlijk van een man die tussen de 36 en 45 jaar oud was toen hij overleed. Onderzoek toont dat hij zijn linker onderarm eens gebroken had. Dit was goed genezen maar hij hield er wel een zwakke pols aan over. Onderzoekers beweren dat deze blessure gekomen is door met een verheven arm een klap of een vallend voorwerp af te weren. Naast deze blessure had de man last van beschadigde spieren in zijn rechterarm en schouder. Dit wijst er volgens onderzoekers op dat hij die spieren overmatig heeft gebruikt met bewegingen zoals gooien en tillen. Vanwege deze blessures, en de gevonden riem die deze man om had, vermoeden onderzoekers dat hij inderdaad een soldaat moet zijn geweest in het late Romeinse Rijk.

Bronnen:

University of Leicester, Captions and Credits

leicestermercury.co.uk, Rare belt find "remarkable"

le.ac.uk, Rare discovery of Late Roman official buried in Leicester

heritagedaily.com, Rare discovery of Late Roman official buried in Leicester

thehistoryblog.com, Late Roman bronze belt set found in Leicester

Afbeeldingen:

University of Leicester, WesternRd6

University of Leicester, WesternRd1

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's