Geen foto

Zeldzame middeleeuwse bankdocumenten ontdekt in Londen

De National Bank in Oamaru, Nieuw Zeeland In Londen hebben economische historici van de Queens Mary universiteit een aantal unieke 15e-eeuwse bankarchieven gevonden. De financiële documentatie ging verstopt onder de ontwerpen van een aantal wapenschilden, die later over de cijfers heen getekend waren. Wetenschappers hopen door de ontdekking meer te weten te komen over de activiteiten van Italiaanse bankiers in het middeleeuwse Londen.

De twee historici van de Queens Mary Universiteit deden hun ontdekking in het Londense ‘College of Arms’, het hoofdkwartier van de Britse heraldiek. Onder de ontwerpen van een aantal wapenschilden troffen zij een tweede laag aan met de gegevens van een groot aantal crediteuren en debiteuren. Het bleek te gaan om de financiële boekhouding van Domenicio Villani & Partners, een middeleeuwse Italiaanse commerciële bank uit Florence.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de cijfers afkomstig zijn uit de periode tussen 1422 en 1424. De gegevens bevatten onder meer informatie over de grote omvang van de handel in wol en andere Britse producten in de 15e eeuw. De ontwerpen van de wapenschilden, die over de cijfers heen getekend zijn, bleken afkomstig uit 1480, een periode waarin goed papier schaars was en er dus regelmatig besloten werd tot het hergebruik van oud papier.

Toch is de ontdekking van de middeleeuwse bankarchieven bijzonder en uniek, zo benadrukt Francesco Guidi-Bruscoli, een van de ontdekkers van de stukken.  “Normaal gesproken werden de archieven van de buitenlandse vestigingen van de bank regelmatig teruggestuurd naar Florence ter controle”, zo legt hij uit. “Maar in dit geval bleven de boeken in Londen, waar de opgeschreven informatie na verloop van tijd haar waarde verloor en het papier 55 jaar later werd hergebruikt”, aldus Guidi-Bruscoli.

De economisch historicus hoopt door de ontdekking meer te weten te komen over de handel in Europa in de 15e eeuw. “Het is niet mogelijk om met deze beperkte gegevens alle activiteiten van de bank bloot te leggen, maar het geeft ons wel een idee van de handel in Londen. Ruwe wol, wollen kleding en tin waren de voornaamste exportproducten, terwijl specerijen en kleurstoffen juist op grote schaal geïmporteerd werden”, zo concludeert Guido-Bruscoli.

Voor een afbeelding van de ontdekte financiële documentatie, zie het bronbericht van Phys.org

Bron: Phys.org

Meer lezen