Geen foto

Zeldzame kopie 16e-eeuwse kaart Amerika aangetroffen

Cartograaf Martin Waldseemüller aan het werk. In Duitsland is een zeldzame kopie van een kaart uit de 16e eeuw aangetroffen, die bekend staat als “het geboortecertificaat van Amerika.” De kaart is gemaakt door de beroemde cartograaf Martin Waldseemüller en is benoemd als het eerste document dat het toen pas ontdekte Amerika vastlegde en het een naam gaf.

Men vermoedde dat Waldseemüller maar vier kopieën had gemaakt. Wetenschappers van de Universiteit van Munich vonden echter recentelijk een vijfde versie. Deze nieuwe kaart werd gevonden tussen de bladzijden van een ongerelateerd 19e-eeuws boek. “Het lijkt een tweede editie te zijn. Deze kaart is uniek: tot nu toe hebben we geen aanwijzingen gevonden voor een tweede kaart als deze,” aldus Sven Kuttner, hoofd van de oude boeken van Munichs Ludwig Maximilian Universiteit.

Duitse onderzoekers hebben ervoor gezorgd dat de met zwarte inkt op vergeeld papier gedrukte kaart sinds 4 juli, Onafhankelijkheidsdag in Amerika, online te bezichtigen is. Een veel grotere versie van de kaart staat tentoongesteld in de Library of Congress in Washington DC. Deze werd in 2007 door bondskanselier Angela Merkel aan de Verenigde Staten geschonken, omdat het toen 500 jaar geleden was dat Amerika zijn naam kreeg.

Er wordt vermoed dat Waldseemüller informatie gebruikte uit verslagen van vroege trans-Atlantische reizen om zich een beeld te vormen van Amerika. De boemerangachtige vorm van het continent dat hij tekende is nauwelijks te vergelijken met het Noord- en Zuid- Amerika dat wij tegenwoordig kennen.  Waldseemüller noemde het land naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci, omdat hij dacht dat hij de degene was die Amerika ontdekte in plaats van Christopher Columbus.

Bron: BBC

Meer lezen