Geen foto

Zegelstempel van Walram de Rosse gevonden

Tijdens opgravingen is de zegelstempel van een middeleeuwse ridder gevonden.Tijdens opgravingen omtrent de kasteelruïne in Valkenburg is de zegelstempel van de middeleeuwse heer en roofridder Walram de Rosse gevonden. De Rosse (1254 - 1302) zou deze stempel gebruikt hebben om officiël akten en documenten te bekrachtigen.

Walram de Rosse, ook wel Waleran van Valkenburg genoemd, was heer van Valkenburg en heer van Monschau. Ook bezat hij onder meer Sittard, Arancy en Marville en werd hij rond 1280 benoemd tot schout van Aken. Onder zijn heerschappij groeide Valkenburg uit tot een stad met een eigen kerk. Men vermoedt dat de H.H. Nicolaas en Barbara-kerk rond deze tijd in primitieve vorm werd gebouwd.

Walram stond indertijd bekend als één van de strijdlustigste ridders. Vooral zijn daden en dapperheid in de slag van Woeringen op 5 juni 1288, waarmee hij de toekomst van Valkenburg vaststelde, worden vaak genoemd door historici. Walram overleed ergens tussen 1 augustus en 20 oktober 1302. Volgens traditie is hij begraven in de grote kerk in Sittard.

Tijdens eerdere opgravingen op de voorburcht van het kasteel werd al een oude winplaats van gekapte mergelblokken ontdekt. Het materiaal uit die winplaats werd in de 12e eeuw gebruikt voor de bouw van de toenmalige, zestienhoekige kasteeltoren. Bekijk hieronder een video van de opgraving bij de kasteelruïne.

[video:http://youtu.be/LIb2JTIjR40 width:530 height:316 align:left]

Bron: De Limburger

Meer lezen
Tijdvakken
Landen